Medicamente vitale, uitate de autorități. Pacienții reclamă

Nemulțumiri după dezbaterea de luni, 13 august, pe marginea Proiectului Hotărârii de Guvern care ar urma să modifice Lista cu denumirile medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală. Pacienții reclamă că medicamente de care depinde viața unor bolnavi nu au fost luate în discuție, deși ele au fost autorizate în România. Adică, medicamentele există în țară, dar nu pot fi prescrise!

Luni, Ministerul Sănătăţii a organizat, la solicitarea Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), o şedinţă publică de dezbatere a proiectului de Hotărâre a Guvernului privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

La ieșirea de la discuții, însă, pacienții erau nemulțumiți. Reprezentantul Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, a declarat că mai multe medicamente care tratează artrita reumatoidă, limfom Hodgkin, mielomul multiplu, atrita psoriazică, boala Crohn şi boala ulcerativă ar fi trebuit introduse prin hotărârea de guvern, ca tratament gratuit, dar asta nu s-a întâmplat.

Unele sunt mai ieftine decât ce se decontează acum

„Nu mi-am format nicio iluzie privind accesul la medicamentele pe care noi le-am reclamat că ar fi trebuit introduse în această hotărâre de guvern, deoarece ele au trecut de evaluarea Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale fără niciun fel de criteriu, adică ar fi trebuit să intre necondiţionat în această HG. Din păcate, sunt şase patologii care ar fi avut nevoie de aceste medicamente care pot face diferenţa între viaţă şi moarte, unele dintre ele mult mai ieftine decât cele care se compensează la ora actuală. (...) Avem medicamente, dar nu avem acces, lucrurile sunt neclare în teritoriu. Nu s-a luat nicio măsură în acest sens, de aceea nu avem încredere în politicile existente ale Ministerului Sănătăţii. Tot o amânare, tot o promisiune iar noi murim cu zile. Sistemul de sănătate este subfinanţat, iar introducerea de noi medicamente nu a fost decât o chestiune politică populistă", a declarat Irimia, citat de Agerpres.

Totodată, președintele APCR a taxat și „lentoarea" cu care sunt luate decizii de care depinde viața unor oameni. „Deciziile vor fi luate cu greutate iar această lentoare a deciziilor nu face decât victime. (...) Aceste medicamente ar fi trebuit introduse în mod necondiţionat, cum a decis evaluarea lor la ANMDM. (...) Trebuie să avem acces la aceste tratamente, altfel viaţa noastră este în pericol", a atenţionat Irimia.

Dan Octavian Alexandrescu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a precizat că o decizie va fi luată împreună cu reprezentanţii CNAS.

„O să luăm o decizie după ce ne consultăm cu toţii şi împreună cu Casa. Ne vom asigura ca de data aceasta moleculele care vor intra cu 720 (respectiva horătâre de guvern, n.r.) să intre odată cu protocoalele", a adăugat Alexandrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel