Medic ATI: Cum îți decontaminezi hainele, pielea și părul de gazele toxice

Protest
Protest

Elena Copaciu, medic AT Spitalul de Urgență București, e explicat, într-o intervenție telefonică la realitatea v cum se face contaminarea după contactul cu gazele.

Pentru început, medicul a explicat că și medicii au un anumit protocol în cazul contactului cu gaze toxice:

”Există un protocul pentru accidente chimice în care există și riscul contaminării pentru personalul medical de îngrijire, pentru forțele de ordine la sosirea la spital. Corpul medical trebuie să-i aștepte într-un fel anume. Personalul de la SMURD care a intervenit la fața locului nu avea echipament special de protecție, doar măști faciale obișnuite și cu echopamentul obișnuit al ambulanțelor SMURD”, a explicat Elena Copaciu.

Cum se face decontaminarea, știind la această oră că s-a folosit CS, a fost întrebată ea:

”Bănuiam că printre substanțele folosite este și CS. Se face o decontaminare a suprafețelor expuse și mă refer aici la suprafețele cutanate, există un protocol de intervenție pentru iritațiile conjunctivale și iritațiile de căi aeriene și după aceea există protocolul de decontaminare a persoanei respective, a obiectelor (îmbrăcăminte, încălțăminte și ale bagaje pe care le-a avut pacientul).

”La fața locului rămâne problema că substanțele respective rămân impregnate și unul din riscuri este că aceste substanțe volatile să intre în instalațiile de aer condiționat. Mă gândeam că ar fi o culme a ironiei ca să fi pătruns în instalațiile de aer condiționat de la Guvern, pentru că acolo chiar au fost o concentrație mare de gaze”, a mai explicat Copaciu.

Decontaminarea celor expuși

”Practic, decontaminarea începe cu spălarea părului cu șampon special, se evită folosirea soluțiilor uleioase pentru început, hainele se lasă la aer o noapte, după care se spală cu un detergent puternic, fără să le amestecăm cu restul rufelor. Pentru cei care folosesc și uscător la mașina de spălat trebuie ca instalația de evacuare a aerului trebuie să fie în afară, deci nu în incintă și să nu fie spre zone pe care circulă pietoni și mai ales copii”, a mai precizat Elena Copaciu la Realitatea Tv.

Vezi și: Jandarm, explicații protest. Ce gaze s-au folosit? De ce avea pistol?


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel