Avocatul Sergiu Andon a analizat, pentru DC News, concluziile raportului MCV cu privire la România și a explicat cum ar trebui să procedeze guvernanții români în continuare.
Sergiu Andon apreciază că deși raportul MCV nu tratează toate aspectele problemei, politicienii români nu au voie să o ignore.
"E un raport neserios care trebuie luat în serios. E neserios pentru că privește doar o față a problemei și anume oarecare derapaje legislative privind justiția și corupția și omite principalul fenomen negativ constatat în societatea românească, în ultimii doi ani, și anume practicile oculte ale așa-zisului stat paralel.
Așa că raportul este neserios pentru că nu ne oferă o imagine completă, dar trebuie trebuie luat în serios pentru că asta e politica externă și trebuie să ținem seama de aliații noștri strategici, de organismele europene către care ne-am orientat. Nu ne putem suci de la o perioadă la alta. Și aș ajunge la vorba mai glumeață din popor: chiar dacă ești treaz, când doi îți spun că ești beat, trebuie să te duci să te culci. În cazul acesta, când mai mulți îți spun că este în neregulă, trebuie să schimbi ceva în abordările tale", ne-a spus celebrul avocat.
Recomandările Comisiei Europene
Comisia Europeană (CE) a recomandat marţi României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).
De asemenea, Bruxellesul recomandă României suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi de revocare în curs care vizează procurori în funcţie.
Totodată, CE recomandă relansarea procesului de numire a procurorului-şef al DNA care trebuie să aibă experienţă dovedită în domeniul urmăririi penale a infracţiunilor de corupţie şi un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale în cazurile de corupţie.
Sfat pentru CSM
Raportul MCV mai recomandă Consiliului Superior al Magistraturii să numească imediat o echipă interimară de conducere a Inspecţiei Judiciare şi să numească, în termen de trei luni, prin concurs, o nouă conducere a acestei instituţii.
În plus, CE îndeamnă la respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.
De asemenea, CE recomandă îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală, precum şi relansarea procesului de revizuire a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală ţinând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE şi cu instrumentele internaţionale în materie de combatere a corupţiei, precum şi cu recomandările formulate în cadrul MCV şi cu avizul Comisiei de la Veneţia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu