Întreaga lume va intra în recesiune economică în 2023, avertizează FMI, însă Marea Britanie pare că va trece prin cea mai dură cădere.
Asta pentru că Marea Britanie este lovită de creşteri uriaşe la facturile de energie, de dobânzi în creştere, iar tot mai multe firme se închid.
Analiştii de la Allianz Trade au prezis că economia britanică se va mişcora cu 0,9% în acest an, comparativ cu declinul de 0,7% pe care îl va înregistra Germania, 0,4% Franţa şi 0,3% SUA.
Aceiaşi analişti anunţă că firme din Marea Britanie, dar şi din alte ţări europene, vor suferi un "şoc masiv în ceea ce priveşte profitabilitatea" în lunile următoare, din cauza creşterii cheltuielilor la energie, care nu vor putea fi suportate în întregime de guverne.
Astfel, Allianz prezice că numărul firmelor care vor intra în insolvenţă în Marea Britanie va creşte cu 15% în 2023. Concret, peste 27.000 de companii şi firme mici şi mijlocii ar putea pune lacătul pe uşă.
Şi inflaţia va rămâne "la un nivel inconfortabil de mare" în 2023, scrie Daily Mail, chiar dacă se va înregistra o scădere la 7,5% de la 9%.
"Economia globală se îndreaptă spre o recesiune în lunile următoare. Creşterea economică globală va fi de doar 1,4% în 2023, faţă de 2,9% în 2022. În 2024, creşterea economică va ajunge la 2,8%", spun analiştii.
Economia suedeză se va contracta cu 0,7% în 2023 din cauza crizei energetice din ultimele luni, conform ultimelor previziuni publicate marţi de Guvernul ţării, relatează agenţia EFE.
Suedia, care estimează că a încheiat anul 2022 cu o creştere a Produsului Intern Brut de 2,8%, va rămâne într-o situaţie economică scăzută în următorii trei ani.
"Inflaţia continuă să fie ridicată şi scăderea economiei va fi mai profundă şi mai lungă faţă de cât credea Guvernul", a avertizat ministrul Finanţelor, Elisabeth Svantesson.
Previziunile oficiale semnalează că indicele preţurilor de consum (IPC) se va menţine anul acesta la 8,3%, va creşte la 8,9% în 2023 şi va scădea la 2,6% în 2024.
Şomajul va înregistra o creştere progresivă, de la 7,4% în 2022, la 7,8% anul viitor şi la 8,2% în 2024.
Datoria publică a Suediei va creşte anul acesta la 31,6%, va scădea cu două puncte şi jumătate în 2023 şi se va situa la 28,8% în 2024.
"Iarna aceasta vom vedea nişte preţuri la electricitate foarte ridicate", a subliniat Svantesson.
Cu toate acestea, ea a descris drept "pozitiv" faptul că PIB în trimestrul al treilea al acestui an a fost mai ridicat faţă de cât fusese calculat anterior, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu