Marcel Ciolacu și Cătălin Cîrstoiu, declarații de la Fundeni: Nu mai avem timp de scuze. Sunt ultimele trenuri

Captură de ecran / Foto: Video Facebook Guvernul României
Captură de ecran / Foto: Video Facebook Guvernul României

Află ce declarații au făcut premierul Marcel Ciolacu și candidatul PSD - PNL Cătălin Cîrstoiu.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis că Institutul Clinic Fundeni, Institutul "C.C. Iliescu" şi Institutul Oncologic Bucureşti (IOB) reprezintă priorități pentru investiţiile în Sănătate și trebuie să se regăsească pe o platformă comună care să integreze costurile şi managementul.

Vizita de lucru a premierului la Institutul Clinic Fundeni a avut loc în contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii, sărbătorită pe 7 aprilie.

„Aici, în spital, suntem în cea mai mare instituție spitalicească din România. Din punctul meu de vedere, investițiile în sănătate ar fi trebuit să pornească de aici. Acestea sunt prioritățile. Avem Fundeniul, avem C.C. Iliescu, avem IOB-ul. Toate trei trebuie să se regăsească pe o platformă integrată, astfel încât și costurile, și management-ul, chiar dacă va fi făcut prin consorțiu, ar trebui totul integrat. Am stat de vorbă și cu personalul, am stat de vorbă și cu pacienți și nu vă ascund că este instituția spitalicească pe care o cunosc cel mai bine.

Investiție de aproape 500 de milioane de euro

(...) Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani, este evident că sunt depășite. Este evident că oricât ar investi statul sunt bani aruncați. Am văzut ce bani a investit Ministerul Sănătății în anul 2023 într-un laborator dimensionat totuși, care ar face față unei întregi platforme. Nu cred că un prim-ministru sau un guvern trebuie să vorbească despre sănătate în Ziua Mondială a Sănătății. Cred că trebuie să fie o prioritate a Guvernului și împreună cu domnul ministru am luat această decizie, acum 2 săptămâni în ședința de Guvern, ca să aprobăm indicatorii pentru viitoarea platformă de la Fundeni. Aproape o investiție de 500 de milioane de euro, atât din exercițiul financiar actual, dar și din bani din împrumut, de la BEI și din bugetul de stat. Avem C.C. Iliescu trecut deja prin PNRR. O să vedem abordarea și cu Institutul Oncologic, fiindcă toate toate trei trebuie abordate unitar.

Vorbim foarte mult despre sănătate, vorbim de necesitatea actului medical în fiecare județ, în fiecare comună, în fiecare localitate, dar ne aflăm la Fundeni, la C.C. Iliescu, la Institutul Oncologic, unde cu adevărat se salvează vieți, aici vin cazurile urgente, aici se fac implanturile renale, hepatice. Deci, de fapt și de drept aici se face sănătate, la fel cum se face și la Spitalul Universitar. De aceea și Spitalul Universitar, în afară de faptul că se face sănătate și produce viitorii medici, viitori asistenți medicali, centrele universitare și astfel de instituții spitalicești, cum sunt Fundeniul, Spitalul Universitar, sunt priorități. Repet, nu cred că dumneavoastră, ca și medici, chiar dacă sunteți și manageri, trebuie să mulțumiți vreunui primar sau vreunui prim-ministru sau cuiva care s-a implicat în aceste proiecte. Cred că trebuie să fie o coordonare mult mai clară între Primăria Generală, între spitale, între Ministerul Sănătății, între Guvern. Nu mai avem timp de scuze, nu mai avem timp de certuri.

Ultimele trenuri

Sunt ultimele trenuri unde România poate să acceseze aproape 70 de miliarde de euro. Dacă am pierdut acești 3-4 ani din acest moment, România nu mai poate recupera pentru că întotdeauna prioritățile europene devin cu totul altele. Acum este momentul să nu mai avem nicio scuză și să împingem lucrurile și am văzut cât de rapid și câte s-au deblocat la Ministerul Sănătății în ceea ce privește spitalele de mari arși, toate trei, și de la București, de la Timișoara și de la Târgu Mureș, Spitalul Oncologic de la Timișoara, cele trei spitale regionale, cel de la Craiova în aprilie își începe execuția, toate au o execuție de 48 de luni, Ministerul Finanțelor cu noul sistem integrat de achiziții. Sunt foarte multe lucruri care se suprapun.

Pregătirea medicilor care, unde am fost cu domnul Rafila în Belgia, unde am trimis pacienții de la Colectiv și unde se vor forma viitorii medici, toate aceste lucruri trebuie un plan integrat, o viziune de fapt, unde, iertați-mă, nimic nu se poate, nicio localitate nu se poate clădi ceva fără administrația locală, fără decidentul din ministere, toată lumea trebuie să o fie o echipă și vă repet, eu unul personal, sunt ferm convins că dumneavoastră și mai mult, m-am săturat de explicații și de certuri și de motive”, a precizat premierul Marcel Ciolacu.

Condiții în spitale

Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PNL- PSD pentru București, a ținut, de asemenea, un discurs în cadrul vizitei, de Ziua Mondială a Sănătății, fiind alături de pacienți. Aflat în vizită la Institutul Clinic Fundeni, a vorbit despre problemele și neajunsurile din spitalele bucureștene. Acesta propune o serie de soluții. 

„Eu sunt prezent aici în calitate de profesor universitar, sunt decanul Facultății de Medicină, iar Institutul Clinic Fundeni este principala bază de educație, alături de Spitalul Universitar și alte două-trei spitale mari din București, pentru tinerii care vor să învețe medicina. O meserie nu ușoară, foarte grea. În al doilea rând, eu îi felicit pe colegii mei de la Institutul Clinic Fundeni, la fel ca și noi, încercăm să dăm o infrastructură de sănătate foarte bine așezată și adusă la zi, pentru că e foarte important să respecți standardele necesare unei infrastructuri care asigură servicii medicale, care găzduiește oameni bolnavi.

Dincolo de asta, și la Fundeni, ca și la Universitar, din când în când, azi mai vezi că rămâi fără apă caldă, fără căldură. În spital sunt oameni care au nevoie de condiții și mă bucur că agreăm împreună soluția că o centrală, o microcentrală de trigenerare pentru platforma Fundeni, ca și la Universitar, ar rezolva aceste probleme, din păcate, o problemă care este fezabilă prin proiecte, printr-o viziune. (...) Pentru că da, ieri a fost Ziua Mondială a Sănătății, e foarte frumos că deviza internațională de ieri a fost „sănătatea mea, dreptul meu”. Asta cred că ar trebui să fie o deviză și pentru noi, medici, dar și pentru pacienți pentru că ei sunt beneficiarii serviciilor noastre, dar și pentru decidenți. Și la ei și la noi, pentru toți ar trebui să fie ea valabilă fraza asta”, a transmis medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat pentru Primăria Municipiului București.

”Eu cred că primul lucru e să dezvoltăm o strategie integrată a serviciilor medicale, tocmai pentru a ne adresa pacienţilor. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să-l facem. Şi, doi, cred că a venit vremea unei regândiri a ASSMB-ului, pentru că eu cred că trebuie să stimulăm toate spitalele astea care au nevoie de completarea schemei de personal, deci şi de stimularea suplimentară a specialiştilor din spitale. Dar, despre asta vom avea timp să vorbim, pentru că prima lansare publică a programului va fi pe Sănătate”, a mai afirmat Cătălin Cîrstoiu. 

De Ziua Mondială a Sănătății, acesta a postat un mesaj chiar din Camera de garda a Spitalului Universtitar: ”O duminică după-amiază obișnuită la Spitalul Universitar. Plin în camera de gardă ortopedie, plin în UPU și coadă de SMURD-uri afară. De peste 25 de ani sunt aici pentru oameni, ca să-i facem bine. E timpul sǎ vindecăm şi Bucureştiul!”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel