Macovei: E de neacceptat ca o persoană într-o funcţie de demnitar să fie şantajabilă

Candidatul independent la Preşedinţie Monica Macovei a declarat, marţi, la Braşov, în legătură cu premierul Victor Ponta, că ”este de neacceptat ca o persoană aflată într-o funcţie de demnitate publică să fie şantajabilă şi să şantajeze“, ţinând cont că acesta ar fi fost ofiţer sub acoperire, scrie Mediafax.

”Voi începe cu cererea fermă ca Victor Ponta să îşi dea demisia din funcţia de premier şi să-şi retragă candidatura la funcţia de preşedinte al României. Este de neacceptat ca o persoană aflată într-o funcţie de demnitate publică, cea de premier sau preşedinte al Românie, să poată fi şantajabil, să aibă informaţii despre alţii, adică să poată şantaja, pentru că singura obligaţie pe care o are un premier şi un preşedinte este să apere legea şi voinţa oamenilor. Cu privire la Victor Ponta se ridică semne de întrebare coroborate cu aceste dezvăluiri făcute ieri de preşedintele Traian Băsescu pe care să sperăm că le va lămuri Victor Ponta sau altcineva“, a spus Macovei.

Citește și: VICTOR PONTA, OFIȚER ACOPERIT SIE. Monica Macovei: „Ponta să demisioneze”

Macovei a formulat mai multe întrebări referitoare la dezvăluirea făcută de Traian Băsescu despre Victor Ponta.

Prima întrebare ridicată de Macovei a fost: ”Cine l-a acoperit până acum pe spionul Victor Ponta? Foştii preşedinţi ai României Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, care în perioada 1997-2001 erau şefi ai CSAT, aveau cunoştinţă în perioada respectivă că SIE încalcă Constituţia angajând un procuror ca ofiţer acoperit?“

Apoi, Monica Macovei a lansat întrebări care se referă al şefii SIE din acea perioadă, Ioan Talpeş, Gheorghe Fulga şi Cătălin Harnagea: ”Au ştiut cei trei şefi ai SIE că această instituţie a încălcat Constituţia şi a angajat ca procuror un ofiţer? Cine din SIE e responsabil de recrutarea lui Vitor Ponta ca spion încălcând Constituţia cu bună ştiinţă, deoarece textul constituţional interzice prin statutul procurorului, care spune că procurorul nu poate îndeplini nicio altă funcţie publică sau privată cu excepţia celor din învăţământul superior, deci nu putea fi ofiţer?“.

”De unde a avut preşedintele Băsescu informaţia că Ponta este spion? De ce preşedintele Băsescu nu l-a revocat pe Teodor Meleşcanu când a aflat că acesta face jocuri politice?, Dacă Mihai Răzvan Ungureanu a ştiut în 2009 când Victor Ponta a fost numit ministru în Guvernul Boc că acesta era spion, deoarece candidaţii de miniştri sunt verificaţi de servicii“, sunt alte întrebări formulate de Monica Macovei.

”Nu poţi avea în fruntea ţării un om şantajabil, care a lucrat cu serviciile oricând în trecutul lui, deoarece o astfel de relaţie nu cred că se rupe vreodată. În al doiela rând, şefii serviciilor secrete trebuie să aibă o perioadă de cel puţin 5 ani interdicţie de a ocupa o funcţie de demnitate publică aleasă sau numită după ce îşi termină mandatul la serviciile de informaţii, pentru că pleacă cu foarte multe informaţii despre foarte multă lume şi nu ştii cum le folosesc“, a mai spus ea.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă "o ilegalitate constituţională" şi "o incompatibilitate", potrivit Constituţiei vechi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel