Ludovic Orban, întrebările la care nu a răspuns - transcript

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Ludovic Orban, președintele PNL, a făcut o serie de declarații la finalul Biroului Executiv al PNL.

Iată transcriptul transmis de PNL:

”Partidul Național Liberal consideră că dezinformarea a ajuns o politică la nivelul Guvernului PSD-ALDE. Minciunile gogonate care au stat la baza scenetei tragic-comice susținute de Vasilica Viorica Dăncilă, pusă probabil de Vâlcov să prezinte așa-zisa rectificare bugetară, ne arată că minciuna și-a făcut loc casă permanentă la Palatul Victoria și că dezinformarea este mijlocul principal, prin care actualul Guvern încearcă să-i păcălească în continuare pe români.

Partidul Național Liberal a făcut o analiză pe execuția bugetară pe primele 6 luni. Această analiză arată dezastrul bugetar în care a dus actualul Guven România. În timp ce veniturile au crescut cu puțin peste 12%, cheltuielile au crescut cu peste 19%. Printre cheltuielile care au crescut se numără cheltuielile cu personalul. Cheltuielile cu plata salariilor pentru angajați au crescut pe primele 6 luni ale anului cu 24% raportat cu cheltuielile pe primele șase luni din 2017, asta în condițiile în care pentru majoritatea bugetarilor salariile nete au crescut cu maxim 4%, și nu cu 25%, așa cum le fusese promis de la 1 ianuarie 2018. Deși salariile în mâna au crescut cu maxim 4%, cheltuielile cu salariile la nivelul bugetului au crescut cu 24%.

O altă creștere îngrijorătoare este creșterea cheltuielilor cu plata dobânzilor la datoria publică. Aceste cheltuieli au crescut cu 21%. Evident că ele au crescut în paralel cu creșterea datoriei publice, care a fost de peste 20 de miliarde în 2017, și de peste 2 miliarde în primele șase luni ale anului 2018. Pe lângă creșterea datoriei publice, crește și costul plății aceste datorii publice. La ora actuală dobânda, randamentul la care se împrumută statul fiind de peste 5%, ceea ce înseamnă că orice datorie nouă făcută de acest Guvern, va fi plătită de copii și de nepoții noștri.

De asemenea, în ceea ce privește încasările la bugetul de stat. Se știe foarte bine că sănătatea unui buchet este dată în primul rând de încasările, de veniturile fiscale, adică veniturile care provin din impozitul pe venit, impozitul pe profit, din TVA.

Din păcate, PSD a reușit să scadă dramatic aceste venituri fiscale. Vă dau numai un termen de comparație. La nivelul anului 2012 veniturile fiscale reprezentau 9,4% din produsul intern brut, în timp ce pe primele 6 luni ale anului 2018, veniturile fiscale reprezintă 7,3% din veniturile bugetului de stat.

De asemenea, în analiza făcută privitoare la execuția bugetară constatăm cel mai scăzut nivel al investiților publice, de asemenea o scăderea a nivelului de absorbție a Fondurilor Europene. Pe primul trimestru față de veniturile programate nu s-au încasat decât 60% din veniturile rezultate în urma decontării cheltuielilor efectuate de la Comisia Europeană, iar în al doilea trimestru au scăzut la 45%, ceea ce arată foarte clar că actualul Guvern este incapabil să folosească banii pe care îi avem la dispoziție din bugetul Uniunii Europene, bani nerambursabili.

În ritmul de creșterea a cheltuielilor publice publice, ritmul de scădere a încasărilor, în special din venituri fiscale, pentru noi este foarte clar că Guvernul nu este capabil să se încadreze în ținta de deficit bugetar pe care și-a fixat-o.

De asemenea, constatăm că se umflă în continuare cu pompa produsul intern brut, pe baza unor schimbări din pix sau pe baza menținerii unei creșteri economice de 5,5%, care este o creștere economică mincinoasă. Se știe foarte clar că atât Comisia Europeană, cât și Fondul Monetar Internațional au revizuit în scădere perspectivele de creștere economică, Comisia Europeană anticipând o creștere economică de 4,1%.

Solicitare pentru Dăncilă

De asemenea, solicităm premierului să se întoarcă din concediu, bine ar fi să se întoarcă din concediu în 2020, dar mă îndoiesc că va face lucrul asta. Să îl demită pe ministrul Finanțelor. Este inadmisibil să nu se respecte Legea răspunderii fiscal-bugetare. Primul lucrul pe care ar fi trebui să il facă premierul Vasilica Viorica Dăncilă, ar fi fost să citească sau să citească sau să pună pe cineva, vreun consilier, să ii citească Legea responsabilității fiscal-bugetare. Legea 69/2010, care stipulează foarte clar obligativitatea Ministerului Finanțelor ca până la sfârșitul lunii iulie să prezinte un raport privind situația economică și bugetară pe primele 6 luni ale anului plecând de la execuția bugetară. Este o obligație legală prevăzută în articolul 23 și în articolul 42 din legea 69/2010 Legea responsabilității fiscal-bugetare.

Nici până astăzi ministrul Finanțelor nu a prezentat acest raport privind situația economică și bugetară. De altfel, în conformitate cu legea, la baza rectificării bugetare trebuie să stea în mod obligatoriu acest raport. Ca atare doamna Dăncilă a fost pusă să încalce legea și să prezinte o pseudo-rectificare bugetară care nu se întemeiază pe prevederile legii și pe adevărurile din economie, care nu are la bază această analiză, acest raport privind situația economică și bugetară.

Sigur că după ce a prezentat planșele pe care probabil i le-a pus sub nas domnul Vâlcov, doamna Dăncilă a plecat să se mai odihnească un pic, dar eu cred că Guvernul este dator să spună românilor adevărul, iar adevărul din execuția bugetară și din raportul pe care trebuie să îl prezinte ministrul Finanțelor este un adevăr trist, că ritmul de creștere economică scade, că s-au crescut cheltuielile bugetare peste capacitatea reală de finanțare, că în continuare Guvernul își bate joc de investiții, că în continuare Guvernul își bate joc de mediu de afaceri, își bate joc de angajații din mediul privat și își bate joc și de angajații din sectorul public și de pensionari.

Închei prin a semnala din nou că Dragnea și PSD se comportă ca și cum ar fi în campanie electorală. În continuare promit marea cu sarea. În continuare se referă la ce o să facă ei în anul 2021, 2028, 2040, uitând că obligația lor fundamentală este se prezinte oamenilor modul în care guvernează și, mai ales măsura în care i-au păcălit pe cetățenii români în momentul în care le-au cerut votul, pentru că sunt incapabili să pună în practică toate promisiunile electorale care le-au fost făcute.

N-am auzit în emisiunile pe care le găzduiește un post de televiziune pentru domnul Dragnea de fiecare dată când se întâmplă ceva important, ca domnul Dragnea să spună că pe primul trimestru al anului 2018, pentru prima oară pensiile au scăzut. Pensia medie a scăzut cu 0,9% . N-am auzit să spună că de fapt puterea de cumpărare a salariilor si pensiilor a scăzut. Că PSD cu o mână da și cu cealaltă ia sub formă de inflație sau sub formă de transfer al contribuțiilor, sau sub formă de suprataxare a muncii part-time, sub formă de suprataxare a companiilor care nu pot să angajeze persoane cu dizabilități și asa mai departe.

PSD trebuie să se trezească, să înceteze aceasta dezinformare a populației, această permanentă campanie electorală care nu mai are nicio legătură cu realitatea, iar în cazul în care nu sunt capabili să guverneze să plece acasă, pentru că așa cum arată România după puțin un an și jumătate, peste un an și jumătate de la guvernare, au reușit să facă praf toate echilibrele macroeconomice, au reușit să facă praf bugetul de stat, și nu sunt capabili să asiguri cu adevărat României o creștere economică solidă, o creștere economică în mediu și lung care să ducă cu adevărat la îmbunătățirea puterii de cumpărare a veniturilor cetățenilor români.

(Până în 2021 se pare că sociali democrații repun în discuție suspendarea președintelui, de această dată pentru înaltă trădare. Cum vedeți aceste declarații? )

Este o inepţie care a prezentat-o acelaşi Dragnea, care este din ce în ce mai rupt de realitate şi care este clar că altceva în afară de dorinţa de a scăpa de puşcărie nu mai are în cap.

(Mitingul care va fi organizat pe data de 10 august. Ați discutat cu colegii dv.? Veți participa și cei din PNL în mod organizat la acest miting?)

Am încurajat prezența oricărui membru al PNL, în special din Diasporă care este prezent în București, de asemenea și colegii mei care vor să participe, simpatizanții Partidului Național Liberal. Fiind vorba de un miting anti-PSD, i-am încurajat pe simpatizanții PNL să participe la acest miting.

(Dar veți chema și dv. oameni în strada, pentru că la mitingurile precedente PNL s-a mobilizat și ați făcut acest lucru?)

Nu vom face o mobilizare, da pot să vă spun că există dorința multor membri de a participa la acest miting care sper eu să fie un eveniment de amplitudine, care să arate cu adevărat voința românilor care cei mai mulți dintre ei au fost obligați să plece din România de guvernările PSD.

(Dv. personal ce veți face?)

Voi lua o decizie în această privință. Știți foarte bine că de regulă m-am ferit să particip la foarte multe mitinguri. Fiind vorba de un miting al cetățenilor români care trăiesc în diasporă, mă voi gândi dacă voi participa.

(Voiam să vă întreb dacă le-ați făcut o informare celor din birou legat de acea discuție formală pe care ați avut-o cu președintele țării?)

Nu.

(Nu era normal să le spuneți ce ați discutat cu președintele?)

Le-am spus public ce era de spus public.

(Dar la aceste discuții cu președintele, vreun moment președintele a vorbit despre varianta ca cei din ALDE să vină alături de dv.?)

Asta este o minciună gogonată a lui Dragnea. De unde să știe Dragnea ce am discutat noi? Probabil îi e frică de eventuala părăsire a coaliției majoritare de către ALDE. Daca ALDE va pleca din coaliția majoritară va pleca din cauza lui, nu din cauza noastră.

(Vedeți posibilă o alianță a dreptei?)

Partidul Național Liberal s-a situat ferm într-o poziție dură, solidă, inteligentă împotriva actualei majorități care își bate joc de România. În toate acțiunile noastre am colaborat cu toți partenerii din Parlament. Am colaborat cu asociații, organizații guvernamentale, patronate, asociații profesionale, de asemenea cu orice cetățean care ne împărtășește punctul de vedere, ideile și valorile.

În mod evident, continuăm această cooperare până la atingerea obiectivului fundamental de a pune punct acestei guvernări dezastruoase pentru România.

(Vedeți posibilă o alianța cu ALDE?)

Am dat un răspuns foarte clar. Partidul Național Liberal este în opoziție, în timp ce ei sunt din 2014 alături de PSD. Cine este alături de PSD nu este prietenul Partidului Național Liberal. Ca să fie considerat de dreapta trebuie să împărtășească valorile specifice dreptei liberal conservatoare. În ceea ce privește partidul sau încropirea de partid, gruparea de care m-ați întrebat, este o grupare care s-a format pentru a guverna alături de PSD, după ce Partidul Național Liberal, în februarie 2014, a luat decizia de a intra în opoziție și de a începe bătălia cu PSD. Suntem un partid care suntem deschiși eventualelor posibile alianțe de guvernare, alianțe la nivelul consiliilor locale și județene, cu toți aceia care sunt corecți, care au bune intenții și care se luptă cu PSD.

(Criticile care au apărut în ultima vreme referitor la prezența președintelui Klaus Iohannis la Consiliul Național. Considerați că aceasta este o greșeală?)

Cum să fie o greșeală? A fost o decizie cât se poate de corectă , cât se poate de normală. Partidul Național Liberal a luat decizia în Consiliul Național al partidului de susținere a lui Klaus Iohannis pentru câștigarea celui de-al doilea mandat de președinte. Era normal și firesc ca președintele să vină în fața Consiliului Național să prezinte mesajul său.

(Dar acest parteneriat exista deja)

Partidiul Național Liberal a luat decizia în unanimitate în Consiliul Național Liberal de a sprijini candidatura lui Klaus Iohannis pentru al doilea mandat.

(V-a transmis președintele indirect că de acum o să se implice mai mult în activitatea Partidului Național Liberal?)

Președintele tot ce a avut de transmis, a transmis în cadrul reuniunii Consiliului Național.

Sunt convins că vor mai fi situații în care să ne coordonăm. De altfel cum am făcut și până acum, pe temele majore pentru România întotdeauna a existat o coordonare între președintele României și Partidul Național Liberal. Așa va fi și de acum încolo, dacă nu o colaborare cât mai strânsă.

(Ce formă va căpăta sprijinul dânsului pentru Partidul Național Liberal?)

Nu cred că președintele României trebuie să susțină un partid politic. Între noi există un parteneriat, există obiective comune, care de fapt sunt obiectivele fundamentale pe care le urmărim pentru România, care au fost definite de președintele României. O Românie puternică, normală, guvernată rațional și normal. Astea sunt obiectivele fundamentale pentru care colaborăm cu președintele și împreună urmărim atingerea acestor obiective.

(După acea întâlnire cu președintele dv. ați spus că acea modificare a statutului este amânată. Ce însemnă acest lucru? Când credeți că veți repune în discuție modificarea asta?)

Vă vom anunța. La Consiliul Național beneficiind de prezența președintelui României care a participat la invitația mea, ca președinte al Partidului Național Liberal. Era firesc să dezbatem teme importante cum au fost principiile bunei guvernări liberale și de asemenea criteriile, procedura, calendarul de stabilire a listei pentru Parlamentarul European.

(E pace acum în interiorul PNL?)

A fost și înainte pace. Partidul Național Liberal este un partid democratic, este un partid pluralist, un partid în care există libertate de expresie, în care nu întotdeauna opiniile coincid, nu există unanimitate și nu există un autocart care să impună orice fel de decizie. Asta nu înseamnă că există dezbinare, că există frământări, că există contestări ale liniei politice a Partidului Național Liberal. Sunt lucruri normale într-un partid democratic.

( Dar a devenit acum Klaus Iohannis garantul păcii din PNL?)

Care pace? Ca să existe pace ar fi trebuit să existe un război, ori nu a existat niciodată un război, au existat dezbateri.

Decizia de schimbare a ordinii de zi a Consiliului Național a fost decizia mea, propunerea formulată de mine, după ce președintele a confirmat că va fi prezent la Consiliul Național.

( Cum vedeți anunțul domnului Ciucu de a candida pentru Primăria Capitalei?

S-a grăbit puțin. Ar fi trebuit să discutăm la acest Consiliu Național dar am amânat discuția pe următorul Birou Politic Național, care este organismul statutar care decide aceste lucruri.

Vom adopta un calendar, o procedură și un set de criterii de desemnare a candidaților la funcția de primar în municipiile reședință de județ, deci și pentru București și pentru sectoarele Bucureștiului.

( I-ați spus acest lucru, că s-a grăbit, că a furat startul?)

Nu poate să fure startul pentru că până la urmă, chiar dacă în competiția internă el s-a grăbit să-și anunțe intenția de a candida, nu poate să participe la procedura propriu-zisă și mai ales nu are de unde să știe care sunt criteriile în baza cărora vom decide cum stabilim candidații.

(Este domnul Ciucu favorit sau în momentul de față mai exista și alți colegi )

Îmi puneți niște întrebări la care nu pot să vă răspund.

(Despre domnul Cataramă. Comisia a decis ca hotărârea dv. de excludere să fie nulă)

Nu comentez.

(Cei din PSD anunță acel referendum pentru modificarea Constituției. Care este poziția PNL?)

Nu vrem politizarea acestei teme. Odată cu politizarea acestei teme de către Dragnea și Tăriceanu au aruncat această temă în derizoriu și au compromis ideea că cei care blochează adoptarea proiectului de lege de revizuire a Constituției în Senat sunt tocmai majoritatea guvernamentală condusă de Dragnea și de Tăriceanu și că în această chestiune fiecare membru al Partidului Național Liberal, fiecare simpatizant al Partidului Național Liberal va vota în conformitate cu propria conștiință”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel