Parlamentarii au stabilit: la şes, ciobanii pot avea la stână doar un câine. La deal sunt permişi doi, iar turmele de la munte pot fi păzite de cel mult trei câini.
Legea vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic - care i-a scos pe ciobani marți în stradă - are două obiecte majore, explică Marius Marinescu, președintele de onoare al FPAM, în exclusivitate pentru DC News.
În primul rând, legea urmărește să scoată produsele tradiționale din competiție pentru că ciobanii trebuie să-și limiteze turmele la capacitatea de pază. Dacă oierul are doar un câine, acesta pune turma mai mică. În loc să ne apărăm produsele tradiționale, noi le punem cruce.
În al doilea rând, Asociaţia Chinologică Română a reușit anul acesta să omologheze ciobănescul mioritic și era în curs de omologare și ciobănescul bucovinean. Prin scăderea numărului de exemplare scad șansele de omologare.
Așdar, vorbim de un dublu atac la patrimoniul național: la produsele tradiționale, dar și la ciobănescul bucovinean.
[citeste si]
Mii de ciobani în stradă
Mii de ciobanii s-au strâns, marţi, în Parcul Izvor, în faţa Palatului Parlamentului. După un protest paşnic, oierii au pornit pe carosabil în jurul Parlamentului. Unii au sărit gardurile Parlamentului, intrând în curtea instituţiei, unde au blocat intrările şi ieşirile, potrivit România TV. La Palatul Parlamentului s-au luat măsuri sporite de securitate, jandarmii fiind pregătiţi să intervină cu gaze lacrimogene.
O delegaţie a protestatarilor a intrat în Parlament, la negocieri. Ciobanii au fost primiţi de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu. Oficialul a declarat, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii protestatarilor, că va transmite premierului Cioloş revendicările acestora. "E foarte greu să ne angajăm în fața reprezentaților oierilor cu o rezolvare pozitivă, în sensul așteptărilor pe care le au. Le-am propus să vorbesc cu premierul, să îi transmit revendicările, cu rugămintea să fie preluate și rezolvate printr-o ordonanță de urgență care trebuie să fie promovată de Ministerul Mediului și Agriculturii", a declarat Călin Popescu Tăriceanu. La discuţii a fost prezent şi fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.
Ciobanii au ameninţat că vor bloca străzile din România şi vor protesta cu furci şi topoare, dacă politicienii nu le vor rezolva cerinţele. "Dacă nu se va rezolva, vom bloca străzile în Romania. Vom veni cu furci şi topoare, pentru că aşa au făcut strămoşii noştri şi au rezolvat problemele", a spus unul dintre protestatari. "Nu ne ia nimeni în seamă, am ajuns la capătul puterilor. Că vină ministrul Agriculturii, să vină cei de la APIA, care ne-au trădat. Agricultura este un dezastru. Ne fură hoţii. Niciunul nu e bun, toţi sunt tâlhari", au spus ciobanii. "Cine a mai văzut ca la 1.000 de oi să ții un singur câine? Vin ei să ne păzească oile? Politicienii vor să ne țină departe, să nu ne asculte nimeni, de aceea cu toții, am trecut mai departe, am rupt cordonului de jandarmi. O să facem o delegație cu care să mergem la comisia de agricultutră din Parlament ca să discutăm revendicarile. Nu vom încerca să intrăm cu forța în Parlament, suntem oameni civilizați. Problema este că acest Parlament trebuie să coboare cu picioarele pe pământ și să vadă care este rolul nostru în agricultura românească", a spus un protestatar.
Ciobanii sunt nemulţumiţi de noile reglementări intrate în vigoare în Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, care interzic înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic şi limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deţine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu