Lege privind clarificarea regimului fiscal al nomazilor digitali. Ce trebuie să știi

PNL
PNL

În data de 18 mai, deputatele Diana Buzoianu (USR) și Gabriela Horga (PNL) au depus un proiect prin care se va clarifica regimul fiscal al nomazilor digitali în primele 6 luni de ședere în România, similar statelor europene care au implementat deja viza pentru nomazi digitali. 

 

În ianuarie 2022 era promulgată legea nr. 22/2022, un proiect inițiat de deputata USR Diana Buzoianu prin care era introdusă viza pentru nomazi digitali. Odată cu adoptarea acestei legi, România s-a alăturat statelor care pot să atragă nomazii digitali și resursele lor în țară, oferind vize de lungă ședere acestor străini. 

Introducerea unui concept nou în legislația României, însă, cum a fost acela de „nomad digital”, presupune și adaptarea altor domenii la noua realitate pentru ca țara noastră să fie competitivă. 

Ce sunt nomazii digitali? Străinii din state terțe care vin să călătorească în România pentru o perioadă mai mare de timp și care lucrează de la distanță pentru o companie din afara UE. Prin proiectul de lege depus astăzi, se urmărește clarificarea statutului fiscal al acestei categorii de cetățeni străini.

Practic, legea impune trei modificări, valabile pentru primele 6 luni de ședere a nomazilor digitali în România: 



Scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din afara României: pe durata primelor 6 luni de ședere în România, nomazii digitali vor fi scutiți de plata impozitului pe venit de către statul român doar pentru veniturile din afara României. El va plăti impozitul pentru veniturile respective în țara sa. Acest lucru se va întâmpla chiar dacă străinii provin din state terțe cu care România nu are tratate bilaterale încheiate privind dubla impozitare.


Scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale, respectiv contribuțiilor de asigurări sociala de sănătate: nomadul digital va continua să plătească CAS în statul său de rezidență și va avea drept condiție pentru obținerea vizei încheierea unei asigurări de sănătate, însă nu va plăti CASS și CAS în România în primele 6 luni de ședere.  


Stabilirea regimului juridic fiscal al nomadului digital: nomadul digital nu va fi considerat rezident fiscal decât dacă șederea depășește durata de 183 de zile;

„Prin acest proiect de lege ne dorim să atragem cât mai multe resurse financiare în țară și să ținem, totodată, pasul cu schimbările din piața muncii: vedem cu toții cum impactul tehnologic, telemunca, dar și posibilitatea facilă de a călători reprezintă realități ale lumii de astăzi. Statele din întreaga lume sunt într-o directă competiție. România se bucură de un potențial turistic extraordinar și trebuie să devină o destinație cerută și apreciată de nomazii digitali”, apreciază deputata Diana Buzoianu. 

,,Nomazii digitali sunt persoanele care lucrează de la distanță, prin internet. Ne-am propus asigurarea unui tratament fiscal clar și avantajos al veniturilor obținute de aceștia pe perioada în care se află pe teritoriul României. Obiectivul este ca țara noastră să beneficieze de cât mai multe resurse financiare aduse direct în economie prin prezența cât mai multor nomazi digitali aici, în România. Nomazii digitali pot relansa comunități aflate în dificultate. De asemenea nomazii digitali pot lărgi posibilitățile financiare ale unor localități. Orașul Bansko din Bulgaria este o stațiune de schi care atrage turiști iarna, dar vara se luptă să atragă vizitatori. Apariția spațiului de lucru pentru nomazii digitali din Bansko a schimbat lucrurile. Localitatea are încasări pe tot parcursul anului, datorită nomazilor digitali care o vizitează, iar mulți dintre ei aleg să stea mai mult", apreciază deputata Gabriela Horga. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel