Klaus Iohannis, prilej pentru promovarea intereselor naţionale

Klaus Iohannis a declarat marţi seara că rolul ONU devine tot mai important în actualul context de securitate, pe care l-a catalogat ''volatil'', şi a precizat că aniversarea a 60 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite poate fi un prilej pentru promovarea intereselor naţionale şi profilarea ţării noastre ca stat puternic şi implicat în lume.

'În actualul context de securitate volatil rolul ONU devine tot mai important. Anul 2015 a fost un an care a pus la încercare comunitatea internaţională în general şi UE, în special. Faptul că la ora actuală aproape 120.000 de persoane sunt implicate în diverse misiuni ONU arată disponibilitatea Organizaţiei de a sprijini oamenii aflaţi în suferinţă, în acelaşi timp, acelaşi număr reflectă o realitate îngrijorătoare a crizelor şi diverselor regiuni ale globului. În noua arhitectură globală România îşi urmăreşte consecvent şi pragmatic obiectivele', a afirmat Iohannis.

El a precizat că Parteneriatul strategic cu SUA şi apartenenţa la NATO şi UE reprezintă elementele fundamentale care definesc statutul ţării noastre şi cadrul de acţiune internaţională.

'Date fiind evenimentele din vecinătate, obiectivul central al României a fost şi rămâne acela de a-şi consolida securitatea atât prin asigurarea mijloacelor naţionale, cât şi prin folosirea la maximum a parteneriatelor noastre strategice, în mod special cel cu SUA, precum şi apartenenţei la NATO', a adăugat Iohannis. Şeful statului a subliniat că România pledează pentru o atenţie mai mare acordată Mării Negre, punct strategic pentru securitatea euroatlantică. Potrivit acestuia, Summitul NATO de la Varşovia din iulie anul viitor se profilează ca unul esenţial pentru proiectarea răspunsurilor ferme la provocările de securitate actuale.

[citeste si]

Preşedintele Iohannis a menţionat că după 1990 România a realizat două mandate semnificative ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în perioadele 1990-1991 şi 2004-2005, şi a început să participe cu trupe la operaţiunile de menţinere a păcii. Potrivit şefului statului, o iniţiativă semnificativă a României a fost rezoluţia privind promovarea şi consolidarea democraţiei adoptată în anul 2000 de Comisia drepturilor omului şi Adunarea Generală a ONU, iar un alt succes românesc a fost în 2005, prin rezoluţia 'Cooperarea între ONU şi organizaţiile regionale în asigurarea păcii şi securităţii internaţionale'.

El a adăugat că aniversarea poate fi un prilej de 'regândire profundă orientată şi mai puternic spre acţiune a oportunităţilor oferite de cadrul ONU pentru promovarea intereselor naţionale ale României şi profilarea sa ca stat puternic şi implicat în lume'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel