Prima dată când un jurnalist străin i-a adresat o întrebare, liderul nord-coreean Kim Jong Un nu a răspuns.
Momentul datează din 2013. El nu era la putere decât de puţin peste un an, în urma morţii tatălui său, Kim Jong-il, iar presa internaţională a fost invitată la Phenian pentru marcarea a 60 de ani de la sfârşitul Războiului din Coreea, comentează AFP.
'Kim Jong Un, ce mesaj încercaţi să transmiteţi Occidentului?', a strigat atunci un jurnalist al postului britanic de televiziune Channel Four la trecerea liderului nord-coreean în timpul unei vizite la Muzeul Războiului. Întrebarea a fost primită cu tăcere.
Însă şase ani mai târziu, liderul nord-coreean pare mai confortabil cu presa internaţională, în contextul în care în Coreea de Nord apariţiile sunt minuţios coregrafiate, mergându-se chiar până la suprimarea sunetului natural.
Joi, la summitul de la Hanoi cu preşedintele american Donald Trump, Kim Jong Un a răspuns unei întrebări a unui jurnalist străin, o premieră după câte îşi amintesc jurnaliştii AFP care urmăresc dosarul nord-coreean de mulţi ani.
Întrebat într-o pauză de la discuţiile cu Trump de un jurnalist de la Washington Post dacă este de părere că se poate ajunge la un acord cu preşedintele american, Kim a răspuns, după ce întrebarea i-a fost tradusă.
'Ei bine, este prea devreme să pot spune. Dar nu aş spune că sunt pesimist', a răspuns el, după care şi-a exprimat încrederea într-un 'mare rezultat'. El a răspuns apoi altor câtorva întrebări ale reprezentanţilor presei străine. În cele din urmă, cel de-al doilea summit dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a încheiat fără un acord privind denuclearizarea Coreei de Nord.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu