Secretarul american de stat, John Kerry, lucrează la o înțelegere provizorie de pace între Palestina și Israel, documentul urmând să fie prezentat la sfârșitul lunii ianuarie, după cum susțin surse palestiniene citate de Al-Hayat și reproduse de ynetnews.com. Sursele au precizat că documentul trasează în linii vagi și flexibile prevederi care oferă spații de manevră ambelor părți.
John Kerry a depus eforturi ca niciun alt predecesor al său în dosarul păcii israelo-palestiniene. De-a lungul unui an de mandat, democratul s-a deplasat de 11 ori la Ierusalim. Hillary Clinton, secretarul de stat pe care Kerry l-a înlocuit, a zburat de 4 ori în Orientul Mijlociu pentru a-i aduce pe palestinieni și israelieni la aceeași masă.
Dar insistența lui Kerry a fost pusă de unele voci pe seama altor interese. Moshe Ya'alon, ministrul israelian al Apărării, a considerat că John Kerry, care a venit la Ierusalim "determinat şi animat de o obsesie de neînţeles şi de un fel de mesianism, nu poate înţelege nimic despre conflictul cu palestinienii" și că "planul american de securitate nu are nici măcar valoarea hârtiei pe care este scris". Mai mult, ministrul, care nu este la prima declarație belicoasă, a apreciat că "singurul lucru care ne-ar putea salva ar fi ca John Kerry să câştige Premiul Nobel pentru Pace şi să ne lase în pace". Ya'alon a sfârșit prin a-i cere iertare părții americane.
Flexibilitatea documentului citat de Al-Hayat le va permite ambelor părți aflate în conflict încă din 1967 să interpreteze planul așa cum cred de cuviință. Sursele în cauză au menționat că documentul va fi prezentat la o conferință în orașul iordanian Aqaba, găzduită de Regele Abdullah.
Palestinienii pretind că înțelegerea-cadru formulată de americani va susține aspirațiile Palestiniei de a transforma Ierusalimul în capitala ei, deși suveranitatea, controlul granițelor și resursele naturale vor rămâne în mâinile Israelului.
Forțele de securitate palestiniene ar urma să fie antrenate de americani, potrivit aceluiași document. Schița actului notează că implementarea înțelegerii dintre cele două părți va fi graduală și în măsura în care atât Israel, cât și Palestina își vor respecta angajamentele.
Principalele puncte de conflict în problema israelo-palestiană sunt crearea unui stat palestinian, trasarea granițelor statului palestinian, statutul Ierusalimului, situația refugiaților și controlul resurselor de apă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu