Iulian Fota: Obama știe că are un partener în noi

Consilierul prezidențial Iulian Fota a susținut, miercuri, la RFI, că nu a fost nicio surpriză pentru el victoria lui Barack Obama în fața contracandidatului său, Mitt Romney, însă în următorii patru ani președintele reconfirmat al SUA va fi unul diferit, pentru că agenda este diferită. Pentru modul în care a gestionat în precedentul mandat prezidențial, Obama primește nota 8 de la Fota, care menționează că România și SUA sunt frați de arme, prin prisma cooperării în multe teatre de operațiuni, însă cele două state trebuie să găsească noi proiecte comune în următorii patru ani.

"M-am aşteptat la victoria lui Obama. Nu cred că putem vorbi de un preşedinte slăbit. Câştigând alegerile, este reconfirmat. Cred că va fi în schimb un preşedinte diferit, pentru că agenda este diferită. Eu cred că al doilea mandat al preşedintelui Obama va fi mult mai dificil decât primul, este mult mai complicat, agenda este mult mai largă, iar unele dintre chestiuni sunt de importanţă globală, de aceea şi toată această atenţie acordată acestor alegeri", a declarat Iulian Fota, referitor la alegerile prezidențiale din SUA.

Consilierul prezidențial, notând modul în care a gestionat economia în primul mandat prezidențial, nu are prognosticuri încurajatoare pentru perioada următoare. "Dacă ar fi să dăm o notă la economie, la modul în care preşedintele Obama a gestionat economia în primul mandat, eu i-aş da un 8, pentru că a reuşit să refacă până la urmă fundamentele economice ale Americii. Să nu uităm că 2011 a fost pentru prima dată când sectorul industrial a produs locuri de muncă în America. Deci America se reindustrializează, ceea ce este foarte important. Din punctul ăsta de vedere, chiar dacă a fost dificil şi aşteptările au fost mari, preşedintele Obama a reuşit să repună economia americană pe un fundament bun. Acum rămâne ca în al doilea mandat să consolideze ceea ce a făcut şi să se implice mai mult, aici ar avea un rol foarte mare de jucat, în gestionarea şi economiei globale, pentru că este foarte important ce se întâmplă global. Or global şi China începe să scadă şi India, ţările emergente încep să-şi piardă combustibilul, aburul şi ca atare, economia mondială va fi mult mai complicată în următorii ani ca până acum", crede Fota.

În opinia consilierului prezidențial, relaţia SUA cu România se va aprofunda, dacă "noi ne mișcăm un picuț mai repede" în acest sens, Fota fiind convins că "vom avea un partener în preşedintele Obama, cum şi el ştie foarte sigur că are un partener în noi".

"Am asistat de două ori până acum la discuţii ale preşedintelui Traian Băsescu cu preşedintele Barack Obama, o dată pe durata summit-ului NATO şi altă dată cred că în 2011, la Casa Albă. Sunt doi oameni foarte apropiaţi, în relaţii foarte bune. De fapt, la ultima întrevedere cam asta a şi fost formula de salut a preşedintelui Obama, "How are you, my friend?" şi discuţia a fost foarte bună. America şi România au o cooperare deja veche pe mai multe planuri. Suntem fraţi de arme şi asta o spun ei, nu o spunem noi neapărat, prin faptul că am lucrat împreună în mai multe teatre de operaţii. Investiţiile americane în România au crescut. Deci cred că din punctul ăsta de vedere, pentru noi e o singură întrebare: ce alte proiecte comune vom mai avea? După semnarea ultimelor documente, care sunt cele mai importante pe care noi le-avem cu Statele Unite, cele din 2011, acolo au fost aduse planuri noi, unde noi trebuie să ne mişcăm un picuţ mai repede pe relaţia cu ei: educaţia, economia. Pe lângă cooperarea pe securitate, care este excelentă, trebuie să dezvoltăm mai mult şi mai repede cooperarea cu SUA şi pe alte planuri şi aici sunt sigur că vom avea un partener în preşedintele Obama, cum şi el ştie foarte sigur că are un partener în noi", a apreciat Iulian Fota.

Întrebat cum rămâne cu problema vizelor impuse de SUA românilor, Iulian Fota a răspuns: "N-am spus că agenda cu SUA este epuizată. Chestiunea vizelor ştiu că este foarte importantă şi foarte delicată pentru români, dar pe de altă parte nici nu este o chestiune definitorie, pentru că până la urmă, Statele Unite rămân un aliat pentru noi şi eu cred că dacă obţinem aceste vize mai repede sau mai târziu, asta nu schimbă calitatea de aliat al Statelor Unite şi dorinţa lor, dorinţă exprimată, de altfel, prin declaraţii oficiale, de a ajuta România, atunci când România este la greu".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel