Irina Socol, eliberată condiționat. Decizia instanței, definitivă

Irina Socol, fondatoarea Siveco, va fi eliberată condiționat din executarea pedepsei de doi și jumătate de închisoare primită în luna mai pentru evaziune fiscală, hotărârea instanței fiind definitivă.

Magistrații Tribunalului Prahova au respins, marți, contestația Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești formulată împotriva deciziei Judecătoriei Ploiești care a dispus, la data de 9 iunie, eliberarea condiționată a condamnatei care este încarcerată la Penitenciarul de Femei Târgșor, potrivit Agerpres.

Irina Socol a fost trimisă în judecată în noiembrie 2014 de către procurorii Parchetului Curții de Apel București, fiind acuzată că a pus bazele unui mecanism evazionist în care a angrenat firma pe care a înființat-o, Siveco România.

În același dosar au fost trimiși în judecată Aurora Ecaterina Crusti (fost președinte comercial adjunct al Siveco România), Tiberiu Grabany, Dumitru Constantinescu, Valentina Gogu Mihai și Nicolae Gogu Mihai.

Procurorii susțin că reprezentanții companiei Siveco România au creat un circuit infracțional format din peste 50 de societăți comerciale, prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Citește și: Decizie de ultimă oră privind dosarul "Grădiniţa groazei"

Din cercetări a reieșit că în contabilitatea producătorului de softuri ar fi fost înregistrate achiziții fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Anchetatorii susțin că Siveco a încheiat achiziții fictive de servicii de la firme care aveau ca administratori cetățeni de etnie romă din satul Sintești, Ilfov, persoane care se ocupau cu colectarea de fier vechi.

"Astfel, de la Eurovip, Siveco România a achiziționat, în cursul anului 2009, servicii în valoare de 2.500.718 lei, plus TVA, în cuantum de 475.137 lei. Societatea Eurovip a avut ca asociat și administrator pe Valentina Mihai Gogu, persoană de etnie romă, în vârstă de 49 ani, care locuiește în satul Sintești, Ilfov, și care nu știe să scrie și să citească. Toți banii care au fost încasați de Eurovip de la Siveco România au fost retrași în numerar pe baza unor borderouri de achiziție fier vechi de la persoane fizice. Practic, societatea Eurovip achiziționa fier vechi, dar vindea programe informatice", mai arată procurorii.

Citește și: Neculai Onţanu, veste bună de la judecători

Irina Socol a fondat la începutul anilor '90 compania Siveco România, care în prezent este unul dintre cei mai mari producători locali de aplicații software.

Socol a fost condamnată definitiv, la începutul lunii mai, de Curtea de Apel București, la doi ani și șase luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Inițial, Irina Socol a fost condamnată la trei ani și șase luni închisoare în iulie 2015 de către Tribunalul București, pedeapsă redusă ulterior la doi ani și jumătate de către Curtea de Apel București.

Pedepse reduse au primit și ceilalți inculpați din acest dosar: Aurora Ecaterina Crusti — 2 ani și 6 închisoare cu executare (de la 6 ani și 6 luni), Tiberiu Grabany — 3 ani închisoare cu executare (de la 6 ani închisoare), Dumitru Constantinescu — 3 ani închisoare (de la 6 ani închisoare).

În același dosar, Mihai Valentina Gogu și Mihai Nicolae Gogu au fost condamnați la doi ani închisoare cu suspendare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel