IRCC 2023. Rate mai mari din ianuarie, dar șocul e altul: Băncile, lovitură pentru români. ”Banca Națională nu reușește să facă nimic”

foto pexels/ Românii, lovitură de la bănci
foto pexels/ Românii, lovitură de la bănci

Românii cu credite încep anul cu vești proaste, dar nu ei sunt cei mai loviți de creșterea IRCC. 

În 2022, din cauza creșterii accelerate a ROBOR, tot mai mulți românii cu credite au ales să treacă la dobânda IRCC, care le-a scăzut cu câteva sute de lei ratele lunare. Dar anul 2023 nu vine cu vești bune pentru ei, IRCC ajungând la 5,71%, previziunile fiind tot de creștere. În schimb, ROBOR a scăzut. ROBOR la 3 luni se află la 7,57%, cel la șase luni la 7,81%, cel la 12 luni fiind la 8,09%.

Conform zf.ro, noua creștere a IRCC presupune o majorare a ratelor cu 30 - 50%. Lovitura nu este numai pentru românii care plătesc ratele în baza IRCC, ci și pentru aceia care au tot așteptat acordarea unui credit imobiliar și care nu se mai încadrează la acordarea lui, din cauza creșterii IRCC. Cei care au plătit deja avans îl pot pierde, în această nouă situație. Se pare că sunt tot mai mulți români care se află în această situație, care au plătit avans la dezvoltator, dar s-au trezit că băncile nu le mai acordă creditele. 

Profesorul de economie Mircea Coșea, într-o previziune exclusivă pentru DCNews, avertiza cu privire la anul 2023 că va fi unul de ”criză adevărată în România”. El remarca  ”incapacitatea Băncii Naționale a României și a Guvernului României de a pune de acord politicile monetare și fiscale pentru a preîntâmpina o menținere a inflației la 2 cifre și în 2023”. În acest sens, economistul sublinia că ”Banca Națională nu reușește să facă nimic din punct de vedere al IRCC-ului și al ROBOR-ului, iar Guvernul, în loc să mențină stimularea sectorului care ar putea să mențină economia, introduce noi impozite și taxe și sufocă, practic, sectorul economiei reale private”. 

Mircea Coșea, ipoteză: Urmează o criză a lichidităților

”În martie-aprilie vom avea două fenomene pe care eu le preconizez! În primul rând va fi o criză a lichidităților pe piață, cetățenii români nu vor mai avea bani pentru că și-au cheltuit resursele stocate în timpul pandemiei printr-o anumite nechibzuință, lefurile nu vor crește la nivelul inflației, iar acest fapt înseamnă că populația va avea mai puțini bani. În plus, în această perioadă vor apărea acele facturi enorme la utilități. Vor fi încetări de activitate, chiar falimente și două elemente vor afecta condițiile de viață ale românilor: apariția șomajului și apăsarea pe care creșterea dobânzilor o exercită.

(...)

În 2023, importul de produse alimentare va continua într-un ritm masiv, pentru că anul acesta (n.r. 2022) nu s-a reușit creșterea producției interne și stimularea procesatorilor, deci vom importa inflație în continuare, ceea ce înseamnă că vor fi afectate condițiile de viață. Acestea vor fi mult mai afectate decât cele din anul 2022”, a concluzionat Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel