Iohannis a promulgat mai multe legi importante, printre care: Materialul vegetativ neecologic, utilizat numai cu autorizarea Ministerului Agriculturii

Iohannis a promulgat mai multe legi importante, printre care: Materialul vegetativ neecologic, utilizat numai cu autorizarea Ministerului Agriculturii
Iohannis a promulgat mai multe legi importante, printre care: Materialul vegetativ neecologic, utilizat numai cu autorizarea Ministerului Agriculturii

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, mai multe legi importante.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, o lege care modifică un articol din Ordonanţa privind regimul drumurilor şi care se referă la o serie de excepţii referitoare la amplasarea mijloacelor de publicitate şi reclamă sau construcţii în curbe şi intersecţii.

Legea priveşte modificarea alineatului 4 al articolului 27 din OG 43/1997 privind regimul drumurilor.

'La articolul 27 din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 237 din 29 iunie 1998, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

'(4) Se interzice amplasarea mijloacelor de publicitate sau reclamă şi a construcţiilor, cu excepţia statuilor şi a monumentelor, în curbe şi în intersecţiile la nivel ale căilor de comunicaţie, în ampriză şi în zonele de siguranţă, precum şi pe suprafeţele de teren destinate asigurării vizibilităţii în curbe şi în intersecţii', conform modificării.

Alte legi promulgate: Materialul vegetativ neecologic, utilizat numai cu autorizarea Ministerului Agriculturii

 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, o lege care prevede că utilizarea seminţelor şi a materialului de înmulţire vegetativ care nu sunt obţinute conform metodei de producţie ecologică, precum şi a răsadurilor care nu provin din agricultura ecologică este permisă numai cu autorizarea organismelor de control aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Este vorba de legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.7/2019 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000 referitoare la produsele agroalimentare ecologice.

În cadrul inspecţiilor şi controalelor prevăzute de actul normativ, organismele de control trebuie să respecte prevederile prevăzute în regulamentele de specialitate ale Comisiei Europene.

Pentru analiza probelor, MADR desemnează laboratoarele oficiale şi naţionale de referinţă cu respectarea obligaţiilor prevăzute la art. 37 şi art. 100 din Regulamentul (UE) 2017/625, prin ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Dacă în urma analizelor se identifică prezenţa unor substanţe care nu sunt prevăzute în anexele I şi II la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei şi se constată de către organismele de control că prezenţa substanţelor este determinată de contaminări accidentale, organismele de control aplică sancţiunea declasării produsului şi, după caz, a terenului, fără a afecta plăţile directe. În cazul plăţilor compensatorii acordate în baza măsurii 11 - Agricultura ecologică din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 se retrage plata pe anul curent dacă s-a aplicat sancţiunea privind declasarea terenului, dar nu se aplică sancţiuni administrative. 

Lege privind implementarea mai multor proiecte de infrastructură, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind modificarea OUG nr. 60/2020 privind unele măsuri financiare în vederea implementării proiectelor de infrastructură fazate din perioada de programare 2007 - 2013, finanţate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014 - 2020.

Potrivit legii, Agenţiile pentru Dezvoltare Regională (ADR), zonele pentru care se aplică strategiile teritoriale integrate (ITI), asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, respectiv judeţele vizate sunt următoarele: ADR Vest pentru ITI zona Munţilor Apuseni - Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară 'Moţii, Ţara de Piatră':

judeţele Alba, Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara; ADR Centru pentru ITI Harghita-Covasna - Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Csomad - Balvanyos şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita - judeţele Harghita şi Covasna;

ITI Ernei-Gorneşti - Asociaţia Mureşeană de Dezvoltare Intercomunitară Ernei-Gorneşti: judeţul Mureş; ITI zona Munţilor Făgăraş - Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului 'Ţara Făgăraşului' şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Monte Făgăraş Bîlea - Capra: judeţele Braşov, Sibiu, Vâlcea şi Argeş;

ADR Nord-Est pentru ITI Ţara de Sus - Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară - Dezvoltare Sustenabilă şi Integrată în Ţara de Sus: judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi. Alte zone sunt: ADR Sud-Est pentru ITI Delta Dunării - Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării: judeţele Tulcea şi Constanţa;

ITI Ţinutul Buzăului: judeţele Buzău, Vrancea şi Prahova; ADR Vest pentru ITI zona Văii Jiului; ADR Nord-Vest pentru ITI Ier-Barcău - Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Ier-Barcău: judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj. Suma alocată pentru ITI se calculează procentual, în raport cu suprafaţa, numărul de localităţi şi numărul de locuitori ai judeţelor prevăzute în proiect.

'În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, la propunerea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei,

Guvernul adoptă prin hotărâre normele privind implicarea autorităţilor şi instituţiilor în procesul de programare şi negociere a fondurilor externe nerambursabile aferente perioadei de programare 2021 - 2027, precum şi cele privind derularea programului-pilot de descentralizare pentru dezvoltare teritorială integrată 2021 - 2027', prevede legea.

Operatorii economici care încalcă repetat măsurile anti-Covid, sancţionaţi cu închiderea temporară a activităţii

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care prevede aplicarea sancţiunii complementare de închidere temporară a sediului principal al operatorilor economici care, în mod repetat, nu respectă măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2. 

Actul normativ, iniţiat de Guvern, modifică şi completează Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

'În cazul repetării la acelaşi sediu principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă a contravenţiei de către conducătorul unui operator economic, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite', prevede legea.

Cum se materializează aplicarea sancțiunii

Aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare se materializează prin afişarea de către agentul constatator, în locuri vizibile din interiorul sediului închis temporar, a următorului mesaj: 'Acest spaţiu este închis temporar, până la data ... inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19'.

În cazul în care operatorul economic nu respectă nici sancţiunea contravenţională complementară, orice persoană care are calitatea de agent constatator al contravenţiei aplică, pentru durata rămasă, sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

Închidere complementară de 30 de zile

În cazul în care constată săvârşirea contravenţiei de nerespectare a sancţiunii de suspendare temporară a activităţii acestor instituţii sau operatori economici, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea suspendată temporar. Vezi continuarea știrii aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel