Intervenție chirurgicală în premieră pentru tratarea epilepsiei

images
images

Spitalul Bagdasar din București va fi, miercuri, 29 februarie, gazda unei operații în premieră în România, prin care se urmărește identificarea focarului epileptic la un bolnav în vederea extragerii lui ulterioare pentru vindecarea epilepsiei.

Intervenția chirurgicală constă în implantarea de electrozi în creier, iar echipa multidisciplinară formată din chirurgi, neurologi şi biofizicieni din România, condusă de dr. Jean Ciurea, va susține, joi, 1 martie, la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, sala Amfiteatru, începând cu ora 9.00, o conferinţă de presă în care va furniza mai multe detalii privind această premieră.

Pacientul asupra căruia va avea loc această primă intervenţie suferă de epilepsie focală care este localizată în zona vizuală a creierului.

După implantarea electrozilor, pacientul va fi transportat la Spitalul Universitar, în Unitatea de Monitorizare pentru Epilepsie - secţia de neurologie (Prof. Ovidiu Băjenaru) unde va fi testat timp de 2 săptămâni prin înregistrarea activităţii electrice a creierului în diverse zone de interes. Aceste înregistrări au ca scop delimitarea clară a zonei din care pornesc crizele şi relaţia acesteia cu ariile vizuale, care trebuie conservate în timpul intervenţiei chirurgicale.

Metoda folosită se numeşte “stereoelectroencefalografie” şi a fost pusă la punct de către o echipă de medici francezi condusă de Jean Talairach şi Jean Bancaud în Spitalul Saint Anne din Paris la mijlocul anilor ‘70.

Timp de peste 30 ani, metoda a fost folosită în centrele moderne de chirurgie a epilepsiei din Franţa şi Italia cu rezultate spectaculoase, care au consacrat-o ca pe o procedură sigură şi cu mare randament în ce priveşte delimitarea focarului epileptic care apoi poate fi rezecat chirurgical fără afectarea zonelor funcţionale ale creierului.

România se află printre primele ţări care adoptă această metodă a cărei dificultate constă în a reuşi implantarea electrozilor fără a afecta vasele de sânge ale creierului şi a feri pacientul de complicaţii hemoragice.

Planificarea intervenţiei se face cu mare atenţie folosind o metodă modernă de neuronavigaţie. Ilustrația prezintă reţeaua vasculară cerebrală, dar și traiectoriile electrozilor (punctele verzi).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel