”Inteligența emoțională a copiilor – Jocuri și recomandări pentru un EQ”, apărută recent la Editura Polirom, reprezintă un ghid excelent pentru părinții care au înțeles că succesul social al copiilor lor depinde de multe alte aspecte dincolo de acumularea de informații pe care școala o promovează și propune o gamă largă de jocuri și activități, menite a facilita dezvoltarea abilităților specifice inteligenței emoționale.
Mulți adulți ai vremurilor actuale sunt nevoiți să facă față unui stil de viață agitat și trepidant suprasolicitant. Studii recente demonstrează că persoanele cu o inteligență emoțională ridicată sunt mai apreciate de cei din jurul lor, au un control mai mare asupra propriei vieți și sunt – în ultimă instanță - mai fericite. Există chiar autori care afirmă că 90% dintre managerii de top au o inteligență emoțională înaltă și se consemnează diferențe salariale semnificative între persoanele care au inteligență emoțională la cote ridicate și cei care o posedă la un nivel mai redus. În acest context, s-a ajuns la concluzia că, în viitor, copii de azi pot avea de câștigat dacă învață abilitățile inteligenței emoționale și ridică dilema dacă nu cumva, un EQ (emoțional intelligence) ridicat este cel puțin la fel de important precum un IQ ridicat. Astfel, o carte despre dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor este mai mult decât binevenită.
Structurată în opt părți și având capitole ca: Anticiparea și succesul; Controlul emoțiilor; Perseverența și efortul; Modificați comportamentul copiilor schimbându-le felul de a gândi; Integrarea într-un grup sau Limbajul rezolvării problemelor, ”Inteligența emoțională a copiilor, scrisă de către Lawrence E. Shapiro, este cu siguranță incitantă pentru lectură. Fiecare capitol se încheie cu o rubrică intitulată ”De reținut: câteva idei despre EQ”, rubrică extrem de practică și de importantă pentru fiecare părinte.
Printre ideile exprimate în aceste rubrici, idei care au rol concluziv în carte, cititorii vor afla mai multe cum copiii pot deveni mai adaptabili și mai încrezători în propriile forțe, capab: ili să depășească momente dificile în viață:
- Copiii vor învăța în cele din urmă să gândească realist referitor la problemele sau preocupările lor dacă și părinții fac la fel. Aceștia din urmă nu trebuie să le ascundă copiior adevărul, chiar dacă doare.
- Părinții pot totuși să le ofere copiilor exemplul personal al rolului important pe care grupurile o au în viața lor, deși cei mici nu pot fi siliți să se joace cu cei de vârsta părinților lor.
- Comunicarea emoțională include conștientizarea comportamentului nonverbal al celorlalți (gesturi, limbajul trupului, expresii faciale etc.), precum și a propriului mod de a comunica nonverbal. Un lucru atât de simplu precum conștientizarea posturii pe care o are copilul atunci când stă în bancă i-ar putea face pe profesori să aibă o părere mai bună despre el.
- Părintele poate să își ajute copilul să găsească satisfacție în reușitele obținute prin colaborare și nu doar în cele individuale.
- Concentrarea asupra soluțiilor și nu asupra problemelor îi va ajuta pe copii să învețe mai ușor cum să depășească obstacolele.
- Crearea în casă a unei atmosfere propice pentru rezolvarea problemelor prin intermediul ședințelor de familie și prezentarea copiilor a modului în care părinții rezolvă probleme reale din viața acestora.
- Părintele trebuie să fie mai optimist în modul de relaționare cu copiii lor. Copiii învață cel mai ușor observând ceea ce fac și spun părinții lor.
Pentru lectura dumneavoastră, un alt fragment interesant din această carte regăsiți pe site-ul www.performante.ro (link direct: http://performante.ro/psihologia-copilului)Lawrence E. Shapiro, autorul cărții apărute la Editura Polirom, este specialist în utilizarea jocurilor în psihoterapia copilului. Este președintele și fondatorul Center for Applied Psychology și susține frecvent conferințe despre rolul jocurilor în dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu