Insula de deşeuri din plastic din Oceanul Pacific este acum mai mare decât Franţa, Germania şi Spania la un loc.
Aceasta creşte foarte rapid, conform unui studiu efectuat de cercetătorii olandezi.
„Am găsit că insula are 80.000 de tone de plastic”, a precizat Laurent Lebreton, autorul principal al studiului publicat în jurnalul Scientific Reports.
Aceasta este o cantitate de 16 ori mai mare decât cea descoperită în studiile anterioare, scrie Phys.
Grămada de gunoi conţine nu mai puţin de 1,8 trilioane de piese din plastic, iar microplasticul, fragmente mai mici de 5 milimetri, alcătuiesc marea majoritate a obiectelor din GPGP (Great Pacific Garbage Patch).
Afectează grav ecosistemele
Insula de deşeu poate afecta grav ecosistemele, de la substanţele poluante pe care le poate conţine, la ingerarea bucăţilor de plastic de către diferite specii de animale.
Singura veste bună o constituie probabil faptul că 90% din masa grămezii de gunoi este formată din obiecte mari, care pot fi găsite şi culese relativ uşor.
Cea mai severă problemă se găseşte la bază, adică societatea modernă de consum. Conform International Organization for Standardization, producţia globală de plastic a atins 322 milioane de tone în 2015.
Proiectul Ocean Cleanup susţine că opt milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an, acumulându-se în cinci mari grămezi.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu