EXCLUSIV  Înalt oficial ONU, interviu despre rolul-cheie al SPP. București este localizat strategic

David J. Bongi, Director al Diviziei Generale pentru Servicii de Siguranță și Securitate, Națiunile Unite New York, a acordat, pentru DCNews, un interviu despre colaborarea ONU cu Serviciul de Protecție și Pază din România. 

DCNews: De ce a ales ONU România și echipele SPP pentru a asigura protecție pentru oficialii săi?
 
David J. Bongi: Din 2004, când o echipă de protecție românească a fost detașată în Khartoum, Sudan și până în 2017, când trei echipe sunt detașate în Afganistan, Sudan și Libia, echipele de protecție ale SPP au demonstrat de fiecare dată că sunt foarte capabile și profesioniste. Sprijinul lor și devotamentul dovedit în asigurarea protecției înalților oficiali ai ONU, în teatrele de operații de mare risc a fost absolut superb, fapt ce explică de la sine continua colaborare pe care o avem din 2004.
 
DCNews: Ce misiuni sub egida ONU au desfășurat echipele SPP și în ce teatre de operații?

David J. Bongi: Echipele SPP sunt mandatate să asigure operațiuni de protecție pentru Înalții oficiali ai ONU în zone de mare risc. Demnitarii sunt în special cu rang de Reprezentanți Speciali ai Secretarului General al ONU și sunt șefi de misiuni ONU pentru zonele respective. Echipele SPP asigură protecția demnitarilor în țări din Africa sau Orientul MijlociuUneori, echipele Serviciului de Protecție și Pază, pregătesc și asigură și vizite ale unor alți demnitari, cum ar fi Secretarul General al ONU, Adjunctul Secretarului General, Președintele Adunării generale și oficiali ai Consiliului de Securitate, în țările respective.

DCNews: Au fost/vor fi misiuni coordonate de ofițeri români?

David J. Bongi: Coordonarea presupune o interacțiune constantă cu elemente de securitate ale țării gazdă, contingente militare detașate în Misiuni de Menținere a Păcii cunoscute și sub numele ”UN field missions” și elemente de securitate ONU din țara respectivă. SPP asigură sprijin pentru aceste operații în regim de rotire la un interval de un an. Este nevoie de o coordonare permanentă, pe termen lung, care este asigurată de echipele SPP sub îndrumarea Coordonatorilor ONU pentru protecție.
 
DCNews: Care sunt principalele riscuri cu care se confruntă echipele de protecție?

David J. Bongi: Echipele SPP acționează în țări aflate în conflict sau post-conflict,  grupate sub termenul generic de „medii de mare risc”. În 12 ani de colaborare între ONU și SPP, niciun demnitar nu a fost rănit sub nicio formă, în pofida nivelurilor de mare risc al operațiilor, datorită atenției și acțiunii proactive a ofițerilor de protecție ONU care includ și echipele românești.
 
Amenințările cu care se confruntă echipele includ conflict armat, terorism și mișcări sociale violente. Din motive de confidențialitate , nu este posibil să menționăm incidente reale. Succesul extraordinar este cea mai bună dovadă a profesionalismului tuturor echipelor de protecție ale ONU.

DCNews: Care sunt înalții oficiali ONU care au beneficiat de protecție asigurată de militari români?

David J. Bongi: Așa cum am precizat anterior, Înalții Oficiali ONU sunt Reprezentanți Speciali ai Secretarului General al ONU pentru teatrele de operații. Echipele au asigurat sprijin pentru vizite ale Secretarului General al ONU, Adjunctul Secretarului General, Președintele Adunării Generale și membri ai Consiliului de Securitate aflați în misiune.
 
DCNews:  Ați cunoscut personal ofițeri români care au participat la misiuni ONU?

David J. Bongi: Da, pe timpul vizitelor în teatrele de operații precum și acum, recent, când am vizitat România. Una dintre întâlnirile mele de la sediul SPP a fost exact pe această temă: să mă întâlnesc cu ofițeri SPP care au lucrat anterior pentru ONU, precum și instructori SPP care ne vor ajuta să organizăm cursul pentru ofițerii de protecție. Unul dintre angajații mei de la Sediul din New York este un fost ofițer SPP, care a participat în mai multe misiuni în Africa și Orientul Mijlociu.

DCNews: Cum apreciați activitatea SPP de-a lungul acestei colaborări de 12 ani?

David J. Bongi: Suntem deja la începutul celui de al 13-lea an de colaborare cu SPP prin prisma asigurării sprijinului cu operațiuni de protecție în teatrele de operații. Pe lângă numirea echipelor  de protecție în numeroase misiuni, de aproape 5 ani, ONU și SPP au dezvoltat și au asigurat un program de pregătire și atestare  pentru ofițerii de protecție  ai ONU la facilitățile SPP. ONU a beneficiat de pe urma acestei colaborări de 12 ani și speră să o facă în continuare.           
 
Știu că pe 7 mai, SPP va sărbători cea de-a 27-a aniversare. Profit de această ocazie pentru a mulțumi Guvernului României și conducerii SPP, mai ales Directorului Lucian  Pahonțu, pentru sprijinul acordat operațiunilor de protecție ale ONU și felicit ofițerii SPP care de-a lungul anilor au desfășurat misiuni de protecție în teatrele de operații ale ONU.
 
DCNews: Pe lângă misiunile desfășurate de echipele românești, colaborarea cu SPP se extinde încă și mai mult?

David J. Bongi: Într-adevăr, colaborarea cu SPP continuă să se extindă. Am vizitat România, în ultima săptămână din aprilie, pentru a mă întâlni și a coordona cu conducerea SPP aspecte referitoare la organizarea noului curs de pregătire a ofițerilor de protecție. ONU și mai ales Șeful Departamentului de Siguranță și Securitate, dl. Peter Drennan țin să mulțumească Guvernului României pentru facilitarea organizării acestui curs.
 
Guvernul României și conducerea SPP s-au dovedit a fi de un real sprijin întotdeauna. Avem o bună colaborare și cred că în anii ce vor urma vom fi foarte ocupați cu organizarea pregătirii standard de protecție pentru ofițerii de protecție ai ONU din toată lumea, și vom continua să contabilizăm sprijinul asigurat de chipele de protecție în zonele de mare risc.    
 
DCNews: Cum apreciați rolul și importanța Centrului de Excelență pentru Protecție și Securitate în pregătirea personalului ONU?

David J. Bongi: Candidații noștri vor beneficia din plin de experiența instructorilor SPP, toți având la activ misiuni de protecție sub egida ONU, care au acționat anterior în diferite teatre de operații. Împreună cu instructorii ONU, sunt convins că vor folosi din plin vasta lor experiență precum și pregătirea SPP pentru a asigura o pregătire realistă și de valoare.
 
București este localizat strategic, aproape de unele teatre de operații ale ONU, mai ales cele din Orientul Mijlociu și Africa de Est unde sunt detașați mulți ofițeri de protecție, ceea ce îl face un loc perfect pentru derularea cursurilor de pregătire.
 
Un alt aspect este dat de calitatea facilităților de pregătire ale SPP. Datorită unor activități intense de pregătire ale CPOC, suntem interesați să avem toate facilitățile de pregătire focalizate într-un singur loc, dacă se poate. Facilitățile de pregătire, de ultimă generație, ale SPP, întrunesc toate cerințele noastre.
 
DCNews: Ce țări își vor pregăti candiații în cadrul Centrului de Excelență de la București?

David J. Bongi: Conform evidențelor noastre, este corect să presupunem că vor fi reprezentanți dintr-un număr mare de țări, având în vedere că ONU este o organizație multiculturală cu o reprezentare geografică foarte mare.

DCNews: În ce constă pregătirea?

David J. Bongi: Cursul pentru ofițerii de protecție este standardul ONU  pentru pregătirea în domeniul protecției pentru întregul perosnal alocat acestor activități. Se va desfășura în două etape: etapa unu se desfășoară la zona de misiune și constă în asimilarea cunoștințelor teoretice de bază necesare pentru ofițerul de protecție. Etapa a doua se desfășoară la București și implică punerea în practică a cunoștințelor, atitudinilor și abilităților de echipă legate de desfășurarea operațiunilor de protecție. Toate activitățile de pregătire sunt de natură practică.
 
Pregătirea aplică un concept de conștientizare a stresului pentru a simula, prin exerciții controlate, efectele stresului în desfășurarea sarcinilor de protecție. Conștientizarea stresului  ar putea include exerciții fizice și crearea aproape identică a unor scenarii cu amenințări și alte situații de stres intens.
 
Mediul operațional obișnuit pe parcusul cursului este conceput să fie cât mai aproape de cel pe care candidații se pot aștepta să-l întâlnească în privința condițiilor de muncă și trai  pentru misiunile de protecție în teatrele de operații ale ONU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel