Icoana Iisus Hristos Pantocrator a fost montată pe turla principală a Catedralei Naționale / video

Foto: Facebook Catedrala Națională
Foto: Facebook Catedrala Națională

Realizată din piese de mozaic, icoana Iisus Hristos pantocrator a fost montată pe turla principală a Catedralei Naționale din București.

Ieri s-a încheiat montarea Icoanei Pantocrator din turla principală a Catedralei Naționale. Realizarea monumentalei icoane a durat peste 6 luni și au fost folosite 2.400 de kilograme de mozaic. Reprezentarea iconografică se întinde pe o suprafață de peste 150 de metri pătrați, potrivit Trinitas TV.

Montarea icoanei a fost realizată în timp record, aceasta începând luni. Chipul Mântuitorului, care are aproximativ 4,5 metri, a fost realizat de Alina Codrescu, soția lui Daniel Codrescu, cel care coordonează lucrările de pictură de la Catedrala Națională.

15 persoane au lucrat la montarea icoanei timp de 12 ore pe zi. 

Catapeteasma Catedralei Naționale din București e unică în lume

Catapeteasma Catedralei Naționale este cea mai mare din lume: 23,8 pe 17,1 metri. Peste 4 milioane de tesere de mozaic, cântărind aproximativ 8 tone, au fost folosite până acum pentru partea din față, vizibilă dinspre naos, la care echipa a lucrat în 2018 nu mai puțin de 10 luni.

„Tehnica mozaicului este cea mai expresivă formă care se putea folosi în înveșmântarea interioară a Catedralei Naționale”, spune Daniel Codrescu.

„Datorită strălucirilor și a materialității sale specifice, mozaicul deține o calitate aparte care permite imaginii imprimarea unui caracter extrem de dinamic, modificând percepția senzorială a privitorului în funcție de momentul zilei sau de modul în care circulă lumina”, explică el.

„Lucrăm cu conștiința că afierosim un dar de mare preț Casei Domnului, adică locului în care Împărăția lui Dumnezeu se coboară pe pământ”, spune pictorul Daniel Codrescu.

Astfel, misiunea pictorului mozaicar este să ajute credinciosul să simtă că se află într-un loc unde Împărăția lui Dumnezeu se coboară pe pământ: într-un fel, chiar să-l ajute să (între)vadă mai bine Împărăția.

De aceea, materialele folosite trebuie să fie de cea mai bună calitate. Materia primă este adusă din Italia, unde sunt cei mai buni furnizori din lume.

Teserele de mozaic sunt marca Orsoni Venezia 1888, au cea mai bogată cromatică și permit cele mai rafinate jocuri de lumină în funcție de momentul zilei și de situarea privitorului. La decorațiunile interioare se folosește piatră și marmură de Carrara, tot din Italia.

„Am încercat să alegem cei mai buni furnizori care oferă și garanție: aceasta implică și stabilitatea cromatică a materialelor. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ținut mult ca materialele folosite să fie de cea mai bună calitate”, spune pictorul Daniel Codrescu.

Materialele folosite asigură rezistență ridicată în timp, fără pierderea proprietăților estetice, și necesită costuri de întreținere foarte scăzute, putând fi curățate foarte ușor, se arată pe siteul pictamcatedrala.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel