ÎCCJ, decizie-cheie pentru casa lui Klaus Iohannis din Sibiu

ÎCCJ judecă astăzi un pas important al președintelui Klaus Iohannis în dosarul casei din Sibiu. Familia Iohannis a cerut în instanță ca dosarul să fie strămutat de la Curtea de Apel Brașov, pe motiv că în Brașov, din cauza articolelor de presă, s-a creat un curent împotriva familiei Iohannis, care ar influența decizia judecătorilor. 

Obiectul dosarului este contestaţia în anulare formulată împotriva deciziei prin care cei Carmen și Klaus Iohannis au pierdut un imobil din centrul Sibiului.

[citeste si]    

ÎCCJ a amânat pe 17 februarie pentru 9 martie judecarea cererii. Cererea de strămutare a fost depusă pe 17 decembrie 2015. Soţii Iohannis au cerut ulterior instanţei supreme ca aceasta să se judece mai repede, însă magistraţii le-au respins solicitarea. Potrivit presei locale, Klaus Iohannis reclamă în cererea de strămutare faptul că judecătorii din Braşov nu îndeplinesc condiţia de independenţă şi imparţialitate, ca urmare a presiunii exercitate de mass-media asupra lor, în cei 10 ani cât a durat procesul.

Articolele din presă afectează procesul, susțin Carmen și Klaus Iohannis

În urma articolelor apărute în presă, Carmen şi Klaus Iohannis susţin că pe plan local s-a creat un curent nefavorabil lor, aspect de natură a afecta, cel puţin la nivel de aparenţă, imparţialitatea judecătorilor. Pe 25 ianuarie, magistraţii Curţii de Apel Braşov au amânat pentru data de 6 iunie dezbaterile din dosarul privind contestaţia în anulare depusă de familia Iohannis în ceea ce priveşte imobilul din Sibiu. Magistraţii au dat acest termen "pentru realizarea procedurii de citare în străinătate" a uneia dintre părţile implicate în dosar, potrivit Curţii de Apel Braşov. La data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Braşov a respins un recurs declarat de Klaus şi Carmen Iohannis şi a menţinut decizia Tribunalului Braşov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a imobilului din Sibiu.

Istoria casei lui Iohannis din centrul Sibiului

Imobilul în cauză a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora a trecut, în anii '70, în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat fără a avea copii. Casa de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29 din Sibiu a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriaşi. În anul 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat casa au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea. Foştii chiriaşi au deschis procese în instanţe pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaş de drept al lui Nicolae Baştea, potrivit Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel