Hartă RADON România. Pericol adus de termopane

1000 de apartamente ar putea fi reabilitate termic
1000 de apartamente ar putea fi reabilitate termic

Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din dezintegrarea uraniului, fiind prezent în anumite soluri. Radonul este un gaz periculos: cauzează moartea a sute de mii de oameni pe glob, provocând cancerul la plămâni.

Radonul provine din sol, iar cele mai mari concentraţii au fost înregistrate în clădiri publice. Nu doar solul este o sursă de radon, ci și unele materiale de construcție. În plus, trebuie precizat că, spre exemplu, solul din Zimnicea produce de două ori mai mult radon decât în București, iar situația diferă în funcție de zonă.

Hartă Radon

În cadrul unei conferințe organizate marți de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), președintele Rodin Traicu a spus că se face o hartă a radonului, cu zonele de risc, pentru a controla valorile și astfel să se alinieze legislația, începând cu 2018, la o directivă europeană privind protecția împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radon.

Termopanele, un pericol

Pericolul cu acest gaz a luat amploare de când a crescut gradul de etanșare, au apărut ferestrele termpoane, fiind astfel nevoie de aerisire. În cazul în care încăperea nu se aerisește, radonul nu se disipă. Se produce permanent din cauza materialului radioactiv din pereți și nu se eliberează în aer pentru că nu aerisim locuința. O problemă ar fi la clădirile mari de birouri care nu se aerisesc niciodată pentru că nu există ferestre, iar ușile sunt bine etanșate.

Trebuie luate măsuri și de aceea se va face o hartă, pentru a verifica dacă instalațiile ventilează suficient radonul din clădire. De precizat că până acum nu s-a găsit niciun caz unde să se fi depășit limita admisă. 

[citeste si]

Pentru reducerea expunerii la radon în școli, grădinițe și primării, o soluție la îndemână este aerisirea și ventilarea încăperilor.

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, circa 4,3 milioane de decese sunt cauzate, anual, de poluarea din interiorul caselor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel