Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, a discutat din nou despre situația groapii de gunoi Iridex.
Primarul Sectorului 1 caută să rezolve situația groapii de gunoi, care a creat numeroase nemulțumiri în rândul locuitorilor Sectorului 1 și nu numai.
Prezent la conferința de presă în care s-a prezentat noua echipă a proiectului AS Academia Rapid București, primarul a discutat din nou despre această problemă.
Tudorache spune că își dorește ca administratorii grupului să intre în legalitate, să se rezolve, de asemenea problema mirosului, pentru ca cetățenii Sectorului 1 să nu mai fie afectați.
Edilul a expus pe larg acest subiect în nenumărate rânduri. Demersurile autorităților au adus o îmbunătățire, mai multe celule de la groapa Iridex au fost acoperite, dar mirosul greu se simte în continuare.
Amenințări din partea administratorilor groapei
Acesta atrage atenția asupra unui lucru care ”nu este normal”. La respectiva groapa de gunoi, potrivit spuselor primarului, sunt aduse deșeuri chiar și din alte județe. Tudorache susține că deșeuri din Râmnicu Vâlcea au fost depozitate la Iridex.
Mai mult, potrivit acestuia, administratorii groapei Iridex l-au amenințat pe primar că dacă închide groapa, acesta va fi nevoit să se confrunte cu problema gunoiului care va rămâne pe stradă.
Tudorache nu dorește închiderea gropii, ci doar intrarea acesteia în legalitate. Acesta caută soluții alternative. Dacă va respecta normele de mediu, groapa Iridex va mai putea funcționa 2-3 ani, spune el.
Primarul așteaptă un acord de la PMB privind un parteneriat care să găsească soluții pentru problema majoră a Sectorului 1.
Reamintim că această situație a creat tensiuni între edil și Primăria Municipiului București. Într-un interviu acordat DCNews în urmă cu două luni, Tudorache acuza PMB că tratează cu lipsă de interes problema gropii de gunoi din Sectorul pe care îl conduce.
”Noi, Primăria Sectorului 1, având un buget peste celelalte sectoare ne putem permite să ne gândim în primul rând și să și investim în tratarea gunoiului. Vrem și am solicitat de la Primăria Capitalei să ne ia partener în toată activitatea de tratare a gunoiului. Noi solicităm să ne dea către sectoare posibilitatea să tratăm și noi gunoiul. (...) Tratarea gunoiului se face cu o instalație care scoate mirosul din ce mai rămâne și poți să îl depozitezi la groapă fără probleme. Ca peste tot, când vii cu idei revoluționare cei care sunt în Primăria Capitalei de 10-15 ani se țin de parcă le furi scaunul, nu îi înțeleg și caută să te încurce, să te întârzie că de fapt asta vor și bănuiesc că o și dezinformează pe doamna primar general: ”că nu este bine, că e de fapt treaba Primăriei Capitalei să facă toată treaba asta, de la colectare, de la selectare și tratare a gunoiului e treaba Primăriei”. Sunt de acord, poate să o facă și Primăria Capitalei, poate să o facă și Primăria de sector, avem posibilitatea.”,spunea acesta.
Primăria Municipiului București nu întârzia să apară: "Primăria Sectorului 1 a depus la sediul Municipalităţii o solicitare privind obţinerea delegării de competenţe prin hotărâre a CGMB pentru realizarea unor investiţii în managementul deşeurilor şi, în principal, pentru realizarea unei staţii de tratare mecano-biologice. PMB şi primarul general Gabriela Firea susţin orice soluţie viabilă menită să eficientizeze managementul integrat de tratare a deşeurilor, cu respectarea legislaţiei în vigoare, şi având la bază studiile şi documentaţiile care să ateste oportunitatea şi viabilitatea proiectului. Mai exact, orice investiţie ce urmează a fi realizată în acest domeniu trebuie să se regăsească în Programul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, document elaborat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, motiv pentru care Primăria Sectorului 1 trebuie să se adreseze cu prioritate acestei instituţii şi specialiştilor care au elaborat PNGD".
[citeste si]
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu