Cea mai importantă modificare este operată punctului 1 din anunțul inițial de vânzare: de la 1 decembrie 2013, termenul limită pentru depunerea avansului de 40.000.000 de euro a fost stabilit pentru 3 ianuarie 2014. O altă modificare, a punctului 24, informează că numele câștigătorului va fi anunțat la data de 5 decembrie, față de 15 octombrie.
În rest, prevederile cele mai importante din punctul nostru de vedere rămân neschimbate: vom vinde 331.890 de tone de concentrat de cupru de la Cupru Min, la un preț care va fi stabilit în urma licitației din 5 decembrie și care va porni de la 6.900 de dolari pe tona de cupru. În schimbul avansului de 40.000.000 de euro, câștigătorul primește cantitatea maximă de 45.360 tone, care ar putea însemna 5.500 de dolari pe tona de cupru și înghețarea prețului pentru următorii șapte ani, la nivelul stabilit în 5 decembrie, în condițiile în care între 2002-2011, prețul cuprului a crescut de la 1.300 până aproape de 10.000 de dolari pe tonă!
Riscurile rămân la stat
Investitorul nu-și va asuma niciun risc, singura sa obligație fiind aceea de a „suporta costurile pentru preluarea concentratului de cupru din incinta Societății și pentru transportul acestuia, precum și orice alte costuri asociate”. Toate riscurile rămân în continuare statului: accidente de muncă, de mediu, posibilitatea ca prețul de producție să crească etc. Iar în cazul în care prețul cuprului va crește, Cupru Min va continua să vândă la același preț, stabilit la 5 decembrie, prin licitație.
Privatizare compromisă
Privatizarea Cupru Min rămâne compromisă, deoarece este greu de crezut că se va găsi vreun investitor disponibil să bage bani în utilaje și tehnologie, să susțină forța de muncă și să plătească pentru riscurile tehnologice sau pentru ecologizare, fără să aibă siguranța că va mai rămâne ceva de exploatat după scoaterea celor 331.890 de tone de concentrat de cupru.
Vezi aici toate detaliile importante din anunțul de vânzare a celor 331.890 de tone de concentrat de cupru de la Cupru Min: Afacere marca Hidroelectrica, pregătită de Vosganian. România vinde rezerva Cupru Min la solduri
Aici poate fi consultat anunțul inițial de vânzare, din 26 iulie, iar aici modificările din 17 octombrie.
Întrebările care se impun în această situație sunt următoarele: De ce a mai amânat Daniel Chițoiu procesul de vânzare, dacă statul român va vinde rezerva de cupru de la Cupru Min în aceleași condiții anunțate anterior, și cum a putut Andrei Gerea, noul ministru al Economiei, să ia o decizie atât de importantă pentru economia României - catalogată de mulți drept o mare greșeală - în doar o zi de la numirea în Cabinet?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu