Georgică Severin, semnal de alarmă: S-a ajuns la ură personală

Senatorul social-democrat Georgică Severin, preşedinte al Comisiei pentru cultură şi media, afirmă că, în prezent, există o diviziune la nivelul vieţii politice, sociale, dar şi la nivelul presei. Potrivit senatorului, "s-a ajuns la ură personală, s-a ajuns la faptul în care presa nu mai este solidară". 

'Una din marile probleme cu care ne confruntăm este această diviziune pe care o avem nu numai la nivelul vieţii politice, sociale, ci şi la nivelul presei. Am făcut parte din această zonă o perioadă şi îmi aduc aminte că solidaritatea jurnaliştilor era mult mai mare, puteai să fii la trusturi diferite, puteai să ai opinii diferite, dar seara să fii prieten, să te întâlneşti, să schimbi opinii. În acest moment, vedem nu numai o mare-mare rivalitate, dar s-a ajuns la ură personală, s-a ajuns la faptul în care presa nu mai este solidară', a declarat joi Georgică Severin, în cadrul unei dezbateri, potrivit Agerpres.

El a dat ca exemplu poziţiile exprimate în media după decizia Curţii Constituţionale privind interceptările, opinând că 'era simplu să citeşti un pic poziţia despre ceea ce a decis CCR ca să-ţi dai seama de la ce serviciu venea cel care imediat ducea grija că nu se mai poate asculta'.

'În momentul în care avem o presă care nu mai are ca prim deziderat respectarea drepturilor omului şi cetăţeanului, pentru că asta mi se pare fundamental, este evident că avem presă care lucrează pentru un serviciu sau unele servicii, presă care lucrează pentru alte servicii, după cum a apărut în ultimele zile foarte evident. Era simplu să citeşti un pic poziţia despre ceea ce a decis Curtea Constituţională ca să-ţi dai seama de la ce serviciu venea cel care imediat ducea grija că nu se mai poate asculta', a spus Severin, la dezbaterea organizată la Senat de Comisia specială pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept din România.

Citește și: Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind interceptările: Nimeni nu va rămâne nepedepsit

În opinia senatorului social-democrat, din păcate, democraţia în România 's-a degradat enorm'.

'Într-o formă sau alta, suntem într-un stat în care democraţia electivă este în pragul abandonului şi vedem că toate deciziile importante sunt luate de persoane numite, care nu au trecut prin focul alegerilor şi care nu se întorc după patru ani să răspundă pentru tot ce au făcut şi vedem că se prelungesc toate mandatele pe cu totul alte criterii. Şi presa nu poate fi altfel. S-a vorbit despre aspectele economice, s-a vorbit de problemele reale cu care se confruntă presa, de cazurile speciale', a arătat Severin.

Curtea Constituțională a publicat, în urmă cu o zi, motivarea deciziei prin care a declarat neconstituțional un articol din Codul de procedură penală care permitea SRI să facă interceptări în dosarele instrumentate de DNA și alte parchete. Potrivit deciziei, luată cu majoritate de voturi, CCR arată că nicio reglementare din legislația națională în vigoare, cu excepția dispozițiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală, nu conține vreo normă care să consacre expres competența unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel