Gelu Duminică, replică lui Grigore Leșe: "Mai toate simbolurile româneşti sunt împrumutate sau create de străini"

foto: Agerpres
foto: Agerpres

Sociologul Gelu Duminică a criticat una dintre afirmaţiile lui Grigore Leşe, făcută în contextul Zilei Naţionale a României. 

"Îmi tot circulă pe facebook o afirmație a d-lui Grigore Leșe (muzicolog și interpret de muzică populară) care ne spune ca o melodie celebră naționalist-patriotică este de fapt un "cover" după o melodie maghiară.

Pentru mine, această realitate îmi arată doar nimicnicia naționalismul fanatic și faptul că suntem o societate globală care nu a fost mare piatră de temelie pentru cultura europeană, cum suntem deseori mințiți. A nu se uita că noi avem niște intelectuali pamânteni doar de mai puțin de 200 de ani, cu vreo 800 de ani diferență de marile civilizații europene - vezi anul de înființare a Universității din Bolognia.

Mai toate "simbolurile" românești sunt împrumutate/ajustate sau create de străini. Sarmalele, teatrul, micii, opera, sistemul de sănătate, ciorba de burtă, podul de la Cernavodă, clădirile simbol ale Bucureștiului (ateneu, palatul regal, Peleș, clădirile art-nouveau, etc), chiar și mănăstirile istorice care au fost clădite cu arhitecți străini și cu forța de muncă a robilor romi, toate astea și multe altele sunt datorită "veneticilor". Chiar și Revoluția de la 1848, războiul de independență, Marea Unire de la 1918 și Revoluția din 1989, etc, au fost posibile intr-un context global în care noi am fost jucători minori (pentru cine nu știe, spre exemplu, România a capitulat după marile victorii din Moldova semnând un tratat de pace umilitor la Buftea, fiind puși la masa "învingătorilor" datorită eforturilor Casei Regale și după ce am denunțat tratatul de pace chiar înainte ca Războiul să se termine).

În plus, nu trebuie să uităm că atât de mândri am fost de Marea Unire încât toți cei care au avut un rol în acest mare act politic au sfârșit tragic în închisorile comuniste de la Sighet și Aiud.

Puritatea etnică nu există. Și nici Geția.

Există doar o țară la o margine de mare, unde valurile fac noduri albe, pe care trebuie s-o iubim și altfel decât îmbrăcând ie, mâncând fasole cu ciolan și cântând "noi suntem români". S-o iubim și să ne bucurăm că avem privilegiul de-a fi în Europa. Fără de care, ar fi fost vai și-amar......", a scris Gelu Duminică pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel