Gazprom anunță că va folosi capacitățile Nord Stream 2 pentru piața rusă.
Consumatorii europeni nu mai pot conta pe întreaga capacitate a gazoductului Nord Stream 2 (două linii cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi pe an) pe termen mediu, scrie Interfax.
„Din cauza faptului că gazoductul offshore Nord Stream 2 nu este în prezent utilizat și ținând cont de implementarea programului de furnizare și gazeificare a consumatorilor din regiunea Nord-Vest, Gazprom a decis să utilizeze excesul de gaz rusesc onshore, capacitatea de transport a proiectului "Nord Stream 2" pentru dezvoltarea aprovizionării cu gaze către regiunile din nord-vestul Rusiei.", se arată într-un comunicat al Gazprom.
"Dacă partea germană decide să pună în funcțiune gazoductul offshore Nord Stream 2, o singură linie a gazoductului cu sarcină 100% poate fi pusă în funcțiune nu mai devreme de 2028.", a adăugat compania rusă.
Conducta de gaz offshore „Nord Stream 2”, cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, trece de la stația de compresoare „Slavyanskaya” din districtul Kingisepp din regiunea Leningrad din Rusia până la coasta baltică a Germaniei. În prezent, ambele linii ale conductei sunt umplute cu gaz și sunt gata de funcționare.
Autoritățile germane au oprit procesul de certificare a gazoductului, iar Statele Unite au inclus compania de proiect Nord Stream 2 AG în lista de sancțiuni.
Președintele german, Frank-Walter Steinmeier, a recunoscut luni că a fost o greșeală să te agăți de proiectul gazoductului Nord Stream 2 între Rusia și Germania pentru atât de mult timp.
”Insist pe Nord Stream 2, a fost în mod clar o greșeală”, a spus Steinmeier la Berlin, potrivit presei germane. ”Ne-am ținut de poduri în care Rusia nu mai credea și despre care partenerii noștri ne-au avertizat” a continuat el.
Ani de zile, SUA și alți aliați ai Germaniei au mustrat Berlinul pentru proiectul conductei, argumentând că ar fi periculos pentru Ucraina și ar trimite un semnal greșit președintelui rus, Vladimir Putin, după ce acesta a anexat Crimeea în 2014. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News