Un producător de aparate electrocasnice din sudul Chinei întâmpină dificultăți în a-și livra produsele în Rusia, nu din cauza problemelor cu gadgeturile, ci pentru că marile bănci din China restricționează plățile pentru astfel de tranzacții din cauza îngrijorării legate de sancțiunile impuse de SUA.
Pentru a efectua plățile pentru bunurile sale electrice, compania cu sediul în provincia Guangdong ia în considerare utilizarea brokerilor valutari activi de-a lungul frontierei dintre China și Rusia, a declarat fondatorul companiei, Wang, care a solicitat să fie identificat doar prin numele de familie.
SUA au impus o serie de sancțiuni Rusiei și entităților rusești de la invadarea Ucrainei de către țară în 2022. Acum, amenințarea de a le extinde și la băncile din China - o țară pe care Washingtonul o acuză că "alimentează" efortul de război al Moscovei - îngheață finanțele care lubrifiază chiar și comerțul non-militar de la China la Rusia. Aceasta reprezintă o problemă tot mai mare pentru micii exportatori chinezi, au declarat șapte surse din domeniile comerțului și bancar care sunt familiare cu situația.
Pe măsură ce marile bănci din China se retrag din finanțarea tranzacțiilor legate de Rusia, unele companii chineze se întorc către băncile mici de la graniță și canalele de finanțare subterane precum brokerii valutari - chiar și criptomonedele interzise -, au declarat sursele pentru Reuters. Altele s-au retras complet de pe piața rusă, au spus sursele. " Pur și simplu nu poți desfășura afaceri corespunzător folosind canalele oficiale," a spus Wang, deoarece acum, prin marile bănci, durează luni în loc de zile pentru a compensa plățile din Rusia, forțându-l (pe Wang) să utilizeze canalele de plată neortodoxe sau să-și restrângă afacerea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu