Dragoş Pîslaru şi Nicolae Ştefănuţă, europarlamentarii din partea REPER și a partidului Verde, au afirmat că ajutorul pentru Ucraina trebuie să continue.
"Unul dintre cele mai certe şi clare angajamente a fost cel legat de zona de muniţie. (...) Dar este foarte clar că apariţia atacului terorist Hamas asupra Israelului a deviat un pic discursul, iar faptul că recent avem două lucruri care sunt îngrijorătoare - unul legat de poziţia din SUA unde republicanii au blocat pachetul de sprijin pentru Ucraina şi, în general, pachetul de sprijin extern al Statelor Unite, şi al doilea relaţia care scârţâie un pic acum cu Polonia (...) - sunt lucruri care ne îngrijorează. În Parlamentul European am avut nenumărate rezoluţii, dezbateri pe tema asta, noi rămânem ca poziţie instituţională clar susţinători ai Ucrainei şi a procesului de aderare", a declarat Dragoş Pîslaru, la sediul Biroului Parlamentului European la Bucureşti.
Potrivit acestuia, este necesar un echilibru, iar la nivel european angajamentul pentru Ucraina este unul ferm.
"Ceea ce este important, dacă aţi observat inclusiv discursul public al preşedintelui Zelenski după o primă parte cumva de reproş a fost mai nuanţat şi aceasta cred că este o chestiune înţeleaptă. Până la urmă, avem nevoie de a găsi echilibrul necesar. Ce este însă iarăşi foarte clar este că la nivel european angajamentul pentru Ucraina este unul ferm şi nu va fi nimic schimbat acolo, dar sunt nişte tendinţe pe care acum încercăm să le corectăm, inclusiv prin intermediul dezbaterilor din Parlamentul European", a explicat copreşedintele REPER.
Nicolae Ştefănuţă consideră, la rândul său, că ajutorul acordat Ucrainei trebuie continuat.
"Cred că trebuie să continuăm cu toate forţele sprijinul pentru Ucraina. Cred că în cadrul financiar multianual unde sunt prevăzuţi peste 50 de miliarde ar trebui să meargă înainte, indiferent de ceea ce comentează Viktor Orban. (...) Mă ocup şi de relaţia cu Statele Unite şi este un moment defavorabil pentru Ucraina. Banii se termină. (...) Practic, au intervenit mai multe crize deodată care solicită mai mulţi bani. Şi, atunci, Congresul american are o mare problemă în a finanţa în continuare. Dar amintesc că noi trebuie să mergem mai departe pentru securitatea României, pentru că vine anul electoral 2024 unde atât în SUA, cât şi în Europa, Guvernele vor avea tendinţa să fie mai reţinute în privinţa ajutorului pentru Ucraina, pentru că există această oboseală a războiului în rândul cetăţenilor. Cred că noi trebuie să le explicăm cetăţenilor de ce este atât de important să sprijinim în continuare Ucraina", a transmis eurodeputatul, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu