Cât de periculoasă este cea mai nouă tulpină COVID-19, EG.5, care a început să îngrijoreze oamenii.
Carmen Dorobăț, medic la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a vorbit despre noua tulpină de COVID - 19, EG. 5, care a început să îngrijoreze oamenii în această perioadă:
”Așa cum ne și așteptam, pandemia nu se oprește, de azi pe mâine, în 24h. Încă există încă cazuri de COVID-19. Internăm în special cazurile care sunt la extreme de vârstă, deci, pacienți, de regulă, peste 70 de ani.
Nu au fost probleme atât de grave, care să ne impună un semn de exclamare în ceea ce privește schimbarea conduitei din punct de vedere medical, a transmiterii și a formei clinice determinate în prezent, de această nouă tulpină de coronavirus”, a spus aceasta.
Întrebată de ce a apărut o nouă tulpină COVID-19 acum, aceasta a răspuns, în exclusivitate pentru DC Medical: ”Trebuie să vă spun că ne așteptam, pentru că prin pasaje repetate de la persoană la persoană, pe de o parte, prin posibile combinații între sub-variantele deja existente, pe de altă parte, sub o presiune a unei medicații specifică antivirale, pe care noi o avem, din fericire, la dispoziție în acest moment. Deci, iată un cumul de factori, care intervin și pot determina apariția unei noi tulpini.
Așa suntem obișnuiți și cu alte comportamente determinate de alte virusuri, cum ar fi, de exemplu virusul HIV, care, de asemenea, își poate schimba structura și poate să apară sub o nouă variantă. Deci, așa sunt lucrurile. Ne așteptăm să apară și noi variante, însă cel mai important este să le ținem sub control din punct de vedere epidemiologic și din punct de vedere medical.
Și pot spune că în momentul de față intervenționiștii au experiența necesară, ceea ce înseamnă management-ul unui pacient cu COVID-19", ne-a mai explicat medicul Carmen Dorobăț, de la Spitalului de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi.
Citește continuarea pe DCMedical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu