EXCLUSIV  Efectele secundare ale anticoncepționalelor. Cătălin Herghelegiu (Sanador): Există pe piață, din fericire, multiple formule și trebuie ales medicamentul care oferă cele mai bune rezultate

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Dr. Cătălin Herghelegiu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu competențe în Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Histeroscopie, Gineco-Oncologie și Colposcopie, a discutat despre efectele secundare ale anticoncepționalelor.

„Anticoncepționalele pun în repaus ovarele. Fiecare preparat are o concentrație proprie a estrogenului și progesteronului. Se recomandă ajustarea tratamentului în funcție de vârsta pacientei sau de modul în care tolerează tratamentul. Cel mai des, se alege o variantă în care se administrează anticoncepționale 21 de zile, cu o pauză de 7 zile”, a declarat medicul.

Referitor la temerile femeilor, legate de efectele secundare ale anticoncepționalelor,  doctorul Cătălin Herghelegiu a declarat:

„Anticoncepționalele, ca orice tratament medical, pot produce anumite dezechilibre, tocmai de aceea am spus că există pe piață, din fericire, multiple variante de anticoncepționale cu formule diferite și trebuie încercat sau ales anticoncepționalul care oferă rezultatele cele mai bune pentru fiecare persoană în parte”.

Detalii de administrare

Pastilele contraceptive se pot administra începând de la vârsta de 15 ani, în funcție de recomandarea medicului. 

În cazul majorității pacientelor există temeri referitoare la potențialele efecte adverse. Aceste temeri au creat la rândul lor mituri, precum cele potrivit cărora administrarea de medicamente contraceptive ar provoca cancer la sân sau creșterea în greutate.

Specialiștii susțin că folosirea pilulelor contraceptive nu crește riscul apariției cancerului ci, dimpotrivă, scade riscul cancerului ovarian și al celui de endometru (mucoasa care îmbracă cavitatea uterului).

Totodată, studiile arată că numărul femeilor care se îngrașă în timp ce folosesc pilulele este asemănător cu al celor care slăbesc atunci când iau pilule. 

Efectele secundare posibile, potrivit medicilor de la Sanador, sunt: 

Grețuri, mici sângerări sub formă de picături între menstruații, denumite spotting-uri, în special dacă femeia a uitat să ia o pilula sau dacă le ia cu întârziere, ușoare dureri de cap, senzație de tensiune a sânilor, ușoară creștere a greutății, amenoree (lipsa menstruatiilor).

Atenție, acestea sunt efectele posibile, nu sigure! Aceste efecte secundare nu sunt obligatorii, ele apar doar la unele femeii și nu sunt periculoase pentru sănătate.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel