EXCLUSIV  Ecografia în patologiile ginecologice. Dr. Dijmărescu, SANADOR: O metodă ieftină și cu o accesabilitate foarte mare

Ecografia în patologiile ginecologice. Dr. Dijmărescu, SANADOR: O metodă ieftină și cu o accesabilitate foarte mare / Foto: Pixabay, de falco
Ecografia în patologiile ginecologice. Dr. Dijmărescu, SANADOR: O metodă ieftină și cu o accesabilitate foarte mare / Foto: Pixabay, de falco

Medicul Adrian Dijmărescu, specialist în radiologie-imagistică medicală, a explicat ce reprezintă examinarea prin ecografie.

Medicul Adrian Dijmărescu, specialist în radiologie-imagistică medicală, a explicat la DC NEWS ce reprezintă examinarea prin ecografie în cazul patologiilor ginecologice și cât de bună este această metodă.

"În primul și primul rând, când vorbim de patologia ginecologică, cred că este universal cunoscut și general cunoscut în populație că examinarea de primă intenție sau cea mai folosită, ca să spun în felul următor, este ecografia. Ecografia în partea de ginecologie poate fi efectuată clasic, cu ghilimele de rigoare, sau printr-un abord mai simplu, transabdominal, adică o ecografie convențională, dar care aduce mai puține informații, iar pentru sfera ginecologice se poate efectua examinarea cu traductorul transvaginal care aduce îmbunătățire foarte bună a tehnicii deoarece practic poți să atingi cu traductorul chiar și colul uterin și, bineînțeles, obții o vizualizare mult mai bună a ceea ce înseamnă aparatul reproducător feminin.

Sanador

Ecografia, o metodă ieftină

Ecografia este o metodă foarte răspândită și pentru faptul că este o metodă ieftină și cu o accesabilitate foarte mare. Practic aparatura ecografică nu este foarte costisitoare și o putem găsi în foarte multe locuri. Ce trebuie știut totuși este că este o metodă care este operator dependentă, adică din punctul de vedere al ginecologiei, în mod normal o pacientă în sfera ginecologică ar trebui evaluată de un medic care are competență să facă această ecografie transvaginală și, bineînțeles să aibă noțiuni despre imagistica ginecologică.

Din punct de vedere al timpului de examinare este o metodă care nu durează atât de mult ca în cazul unei examinări prin rezonanță magnetică, de exemplu. Însă, fiecare metodă vine cu limitele ei. De exemplu în cazul ecografiei una dintre limite ar fi de exemplu artefactele gazoase de la nivelul anselor de intestin. Este cunoscut faptul că aerul este unul dintre principalele artefacte în ecografie sau o pacientă care este foarte agitată, este într-o stare de agitație psiho-motorie, e destul de greu să efectuezi o examinare care să fie și de calitate", a explicat medicul Adrian Dijmărescu.

Cum poate aerul să afecteze rezultatul ecografiei

"Aerul poate ascunde un defect sau de ce este o problemă? Încurcă examinarea aerul din ansele intestinale, adică scapă nedescoperită o patologie sau dimpotrivă, sunt semnale false de alarmă?", a ]ntrebat jurnalistul Val Vâlcu.

"În primul rând trebuie să înțelegem că în momentul în care avem un artefact dat de aer, teoretic nu putem să evaluăm corect zona respectivă. Voi încerca să dau un exemplu foarte simplu. Poți, spre exemplu, să ai artefacte gazoase care să se suprapună peste un ovar și să nu poți să caracterizezi ecografic acel ovar, dar, bineînțeles, și artefactele astea pot fi înlăturate, adică pacientele pot să aibă o pregătire digestivă în prealabil. Există mici trucuri, ca să zic așa. Examinarea poate fi făcută cu vezica urinară plină și ulterior vezica urinară să fie golită și să fie continuată ecografia pentru a putea obține o diferențiere mai bună la nivelul structurilor din adiacență, reducând practic compresia dată de vezica urinară", a spus Adrian Dijmărescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel