Florin Vîlnei, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Poliție "SED LEX", a explicat pentru DC News că actuala formă a descentralizării atentează la siguranța națională. Nici Ministerul Afacerilor Interne nu este de acord cu actualul proiect al descentralizării. Vîlnei este nemulțumit de faptul că serviciile de ordine Publică şi de Siguranţă Rutieră din cadrul Poliţiei Naţionale vor trece alături de Poliția Locală, în subordinea primăriei.
"Nimeni nu este împotriva descentralizării. Din contră, trebuie să ne descentralizăm, pentru că vârful piramidei întotdeauna este ținut de talpa piramidei. Dar cu privire la trecerea atribuțiilor Poliției Naționale - în speță Ordinii Publice și Circulației - către Poliția Locală, este cu totul altă discuție.
Nu putem să descentralizăm, pentru că în situații de urgență - calamități naturale, inundații, înzăpeziri etc. trebuie să fie o singură comandă. Bugetul trebuie să fie sub o singură mână, comanda trebuie să fie sub o singură mână, în speță Ministerul de Interne. Nu putem descentraliza, pentru că țara, la momentul de față, nu are suficienți bani ca să putem ajunge la servicii descentralizate. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar mobiliza Poliția Ordinii Publice din Dolj și e dusă la Galați, sau la Vrancea, sau în alte zone ale țării? Atât timp cât este constituită la nivelul unui județ, unei persoane juridice, niciodată, nimeni nu o să fie de acord să plătească să-și țină angajații și să fie folosiți în alte regiuni.
Deci la momentul ăsta nu cred că este oportun. Ar trebui făcută o analiză foarte atentă, pentru că dacă vor face lucrul ăsta, nu vor face altceva decât să atenteze la siguranța națională. Deci este o problemă de siguranță națională. Eu spun că lucrurile acestea ar trebui să se discute la nivelul CSAT și foarte foarte atent în Parlament. Ce facem cu o instituție a statului? Pe mâna cui o dăm? Pe mâna unor primari? Care sunt aleși din patru în patru ani? Și care sunt aleși cum sunt aleși?", a declarat președintele "SED LEX".
MAI nu e de acord cu descentralizarea
"Tot ce înseamnă Ministerul Afacerilor Interne este împotriva preluării acestor atribuții de către primării, pentru că nu putem crea poliții paralele.
Baza de date a Ministerului de Interne sau a Poliției Române nu putem s-o dăm pe mâna unor primari. Aici vorbim de persoane urmărite internațional, de anumite date cu caracter confidențial.
Sunt anumite autorități locale care nu-și permit în momentul de față să-și plătească nici măcar angajații. Sunt primării care nu-și permit să-și plătească nici serviciile obligatorii, nici gazele, nici curentul. Ce facem acolo?", a continuat Florin Vîlnei.
Ce aveți de gând să faceți în acest sens?
"Punctul Ministerului de Interne este clar: «Nu!». Poziția Ministerului este foarte clară acum și a fost foarte clară și la începutul săptămânii, când a ieșit cu un comunicat prin care a explicat foarte clar: «Ministerul de Interne nu este de acord cu această descentralizare, cu privire la preluarea unor atribuții de către primării, din cadrul Poliției Române». Nu este de acord! Atât timp cât poziția noastră este fermă, o să așteptăm să vedem ce hotărâre se va lua la nivel guvernamental".
Dacă și Ministerul Afacerilor Interne s-a declarat împotriva actualului proiect al descentralizării, cine are atunci interes să se treacă de la nivel național în subordinea autorităților locale?
"Nu cred că e vorba de interese. A fost vorba de un proiect de act normativ, sau un proiect de Ordonanță de Urgență postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării, prin care cei de la Dezvoltare, așa gândeau ei să descentralizeze țara, în necunoștință de cauză", a încheiat Florin Vîlnei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu