Ce implică o dializă la domiciliu? Cristian Grasu, secretar de stat Ministerul Sănătății a răspuns la această întrebare într-o dezbatere organizată de DCMedical.
Cristian Grasu, secretar de stat Ministerul Sănătății, a fost invitat la dezbaterea organizată de DCMedical.
”Programul național de suplinire a funcției renale este unul dintre programele de succes care s-au dezvoltat în România. Trebuie să vă spun că din punctul de vedere al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate lucrurile au evoluat de-a lungul timpului. Anul trecut, 15012 pacienți, cu un cost mediu de peste 64.000 de lei, cheltuieli totale pe programul de supleere de aproape 1 miliard de lei, tocmai pentru a menține standardul de calitate în acest domeniu. Lucru care s-a văzut în timp în câștigul de ani de viață, de supraviețuire a pacientului care este supus acestei proceduri artificiale de înlocuire a funcției renale. Faptul că în momentul de față, organizarea cuprinde toate etapele tratamentului de dializă este pentru pacienți de mare ajutor”, a susținut secretarul de stat.
Legat de situațiile care pot fi imbunătățite, Cristian Grasu a spus: ”(...) MS și CNAS intenționează să continue acest program de succes evaluând și luând măsuri atunci când se impun și când situația trebuie corectată. Toate aceste măsuri sunt discutate cu Ministerul de Finanțe”.
Prezent la dezbatere, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat că ”nu este mulțumit cum funcționează sistemul astăzi”, precizând că ”trebuie să facem și alte lucruri la Finanțe în colaborare cu celelalte instituții”. ”Probabil că o să fie niște surprize în următoarea perioadă”, a completat Teodorovici.
Întreaga discuție pe acest subiect o puteți vedea în materialul video de mai jos:
VIDEO
Vezi și: Dializă. Cristian Nacu, IFC România: Asta a fost solicitarea Guvernului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News