DGA: Teste de integritate se vor aplica tuturor funcţionarilor din MAI

arion
arion

Chestorul Jănică Arion Țigănușu, directorul Direcției Genarale Anticorupție din MAI a declarat într-uin interviu că testul de integritate va fi aplicat în viitor, nu numai polițiștilor, ci și tuturor  funcționarilor din cadrul ministerului.

Ministerul Administrației și Inernelor este singurul minister care are o structură proprie  de prevenire și combatere a corupției. În acest sens, chestorul Jănică Arion a declarat că această structură se adresează nu numai funcționarilor din minister, dar și cetățenilor în legătură cu riscurile la care se expun în momentul în care încearcă să-i mituiască pe aceștia. DGA funcționează ca o poliție judiciară care se supune dispoziției procurorului, având o dublă subordonare:  una administrativă ministrului Administraţiei şi Internelor, – şi alta profesională – procurorului. Am ajuns ca la această dată peste 50 la sută din activitatea noastră de prevenire, şi mai ales de combatere, să se desfăşoare în afara ministerului, a declarat șeful DGA pentru revista Pentru Patrie.

Poliţiştii de la circulaţie sunt cei mai expuşi

"Cei de la circulaţie, cei de la frontieră, de la regim permise auto, de la poliţia rurală, de la ordine publică - cei care lucrează noaptea, singuri, cei de la achiziţii publice, de la resurse umane... Noi am realizat analize pe şase ani, pentru fiecare din aceste domenii, cu cazuistică, şi a rezultat că trebuiesc făcute activităţi de prevenire pe aceste segmente", a declarat șeful DGA.

Despre testul de integritate, chestorul Jănică Arion a declarat că acesta se va nu numai polițiștilor, ci tuturor funcționarilor MAI. "Am dorit, încă din start, să plasăm testul în afara penalului, să fie mijloc de prevenire şi să se finalizeze cu o măsură disciplinară. Legislaţia nu ne ajută, dar noi încercăm să facem acest test ca „o provocare“, pentru că regizăm un fapt care se petrece, iar cel care îl percepe, agentul ce trebuie să ia atitudine legală, îl vede dintr-o altă perspectivă. Dacă ia măsura, e ok, şi-a făcut datoria, dar dacă pretinde o sumă de bani, atunci a căzut testul şi se fac nişte acte, un proces-verbal. Sunt obligat de procedură ca acel proces-verbal să îl trimit procurorului, iar acesta să decidă, se sesizează comiterea unei fapte de corupţie, şi atunci mă deleagă, sau desfăşoară alte activităţi ca să îmbrace acel proces-verbal, să vadă dacă omul e pasibil de comitere de acte de corupţie sau dă soluţie de neurmărire, zice că nu îndeplineşte condiţiile de formă, de fond şi ni-l trimite cu soluţia de neîncepere şi atunci, am stabilit prin procedură, sesizez şeful celui care a căzut testul să desfăşoare activităţi de cercetare administrativă. Conform ordinului 400, îl tragi la răspundere disciplinară".

Totodată,  șeful DGA a declarat că 0,15 la sută este nivelul corupţiei din MAI, acesta declarând că funcționarii ministerului ar trebui să se abțină de la a lua mită,  pentru că în toate există un început şi un sfârşit. Iar sfârşitul, în cazuri de genul acesta, este tragic, suferă foarte multă lume în momentul în care cineva trebuie să părăsească locul de muncă, să fie tras la răspundere penală, să intre în tot angrenajul care înseamnă justiţie, a conchis chestorul Jănică Arion Țigănușu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel