DEZBATERE - Eşti de acord cu existenţa Grădinilor Zoologice? Nu putem mânca animalele de la ZOO

rsz_capre[1]
rsz_capre[1]

Daca vrei să mănânci carne ar trebui să omori singur animalul pentru a nu fi orbit de ipocrizia de a-i lăsa pe alţii să facă asta pentru tine. Acest citat din Margi Clark a devenit un stil de viaţă pentru vegetarieni ca fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, care au hotărât să mănânce doar ceea ce omoară cu mâna lor. Daca am conştientiza cum se obţine carnea de grătar, din hamburger sau din hot-dog, probabil că am sări peste o masă cu friptură în sânge. În condiţiile în care animalele domestice, cu excepţia câinelui şi a pisicii (cel puţin în Europa), riscă să ajungă în farfuria oamenilor, grădinile zoologice par a fi locul ideal şi sigur pentru viaţa animalelor care cresc pe lângă casa omului.

Recent, o organizaţie de protecţie a animalelor din Franţa arăta că majoritatea grădinilor zoologice din Hexagon nu respectă drepturile animalelor: animalele stau în cuşti foarte mici ori în spaţii neîngrijite. Raportul ong-ului nu explică cine a acordat şi care sunt aceste “drepturi”! Într-o lume stăpânită de oameni, animalele NU au, de fapt, drepturi! Singurele drepturi pe care le-ar avea animalele sunt cele pe care oamenii le-ar acorda. Iar pentru ca oamenii să acorde ori să recunoască aceste drepturi animalelor trebuie să fie ei înşişi proprietarii animalelor de casă şi să îşi protejeze proprietatea. Proprietatea publică sau privată asupra animalelor sălbatice poate fi o soluţie de protejare a lor: în rezervaţii naturale!

Cu ce drept oamenii închid animalele la Zoo, cu ce drept le dresează la Circ, cu ce drept le domesticesc pe lângă casa omului şi apoi le mănâncă? Cu dreptul de proprietate. Un drept de care oamenii abuzează atunci când chinuie sau torturează animalele.

Totuşi, cu acelaşi drept de proprietate viaţa animalelor este şi poate fi protejată. Dreptul la viaţă şi la un tratament corect poate fi respectat doar atunci când animalele sunt în proprietatea privată sau publică a oamenilor. Doar oamenii pot pedepsi alţi oameni care pun în pericol viaţa animalelor.

Sunt animalele sălbatice cu adevărat libere, chiar şi în mediul lor natural? Sunt animalele sălbatice libere să umble prin oraşe, să atace oameni şi să îşi caute hrană? Dacă am aplica imperativul kantian că libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilat am avea o problemă în a explica acest principiu tigrului sau rechinului. Tocmai de aceea, animelele aflate în captivitate la Zoo, deşi nu au libertate, se bucură de protejarea vieţii şi pot trăi fără riscul de a fi ucise de alte animale sălbatice sau mâncate de oameni. Cu o singură condiţie: să nu fie maltratate sau abuzate de îngrijitori sau proprietari.

[poll id="48"]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel