Japonia a început joi să elibereze apă radioactivă din epava centralei nucleare Fukushima, direct în Oceanul Pacific, o mișcare care a determinat China să anunțe o interdicție generală imediată a tuturor importurilor de fructe de mare din Japonia.
China este „foarte îngrijorată de riscul de contaminare radioactivă adus de alimentele și produsele agricole ale Japoniei”, a declarat un oficial vamal chinez într-un comunicat.
Semnată în urmă cu doi ani de guvernul japonez și aprobată de organul de supraveghere nuclear al ONU luna trecută, descărcarea este un pas cheie într-un proces descurajant de lung și dificil de dezafectare a centralei Fukushima Daiichi, după ce a fost distrusă de un tsunami.
Operatorul uzinei, Tokyo Electric Power, a declarat că operațiunea a început la ora locală 13:03 și nu a identificat nicio anomalie la pompa de apă de mare sau la instalațiile din jur.
Cu toate acestea, China și-a reiterat joi opoziția fermă față de plan și a spus că guvernul japonez nu a dovedit legitimitatea deversării apei.
„Partea japoneză nu ar trebui să provoace prejudicii secundare populației locale și chiar oamenilor din lume din propriile sale interese egoiste”, a declarat, joi, Ministerul de Externe al Chinei.
Tokyo a criticat, la rândul său, China pentru răspândirea „afirmațiilor nefondate din punct de vedere științific”.
Japonia susține că eliberarea apei este sigură, menționând că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a concluzionat, de asemenea, că impactul pe care l-ar avea asupra oamenilor și asupra mediului ar fi „neglijabil”.
Uzina Fukushima Daiichi a fost distrusă în martie 2011, după ce un cutremur masiv, cu magnitudinea de 9,0, a generat valuri puternice de tsunami care au cauzat topirea a trei dintre reactoarele sale.
Grupurile de pescuit japoneze, lovite de dauna reputației temerilor de radiații, s-au opus de multă vreme planului. Temerile că ar duce la o pierdere a exporturilor către piețele majore păreau să fie susținute de interdicția pe termen nedeterminat lansată de Beijing.
„Comunitățile de pescuit din Japonia se simt din ce în ce mai îngrijorate, în timp ce sunt martore acestui moment”, în ciuda asigurărilor guvernului, a declarat șeful Cooperativei de pescuit din Japonia, într-un comunicat.
Japonia a exportat produse acvatice în valoare de aproximativ 600 de milioane de dolari în China, în 2022, devenind cea mai mare piață pentru exporturile de acest fel, Hong Kong-ul fiind pe locul doi. Vânzările către China și Hong Kong au reprezentat 42% din toate exporturile acvatice japoneze în 2022, potrivit datelor guvernamentale.
Premierul sud-coreean Han Duck-soo a declarat că interdicțiile de import pentru pescuitul și produsele alimentare din Fukushima vor rămâne în vigoare până când preocupările publice vor fi atenuate.
Apa va fi eliberată în porții mai mici inițial și cu verificări suplimentare. Prima deversare, însumând 7.800 de metri cubi, adică echivalentul a aproximativ trei bazine olimpice de apă, va avea loc pe parcursul a aproximativ 17 zile.
Potrivit rezultatelor testelor Tepco publicate joi, acea apă conține aproximativ 63 de becquereli de tritiu pe litru, sub limita de apă potabilă a Organizației Mondiale a Sănătății, de 10.000 de becquereli pe litru. Un becquerel este o unitate de radioactivitate.
AIEA a lansat, de asemenea, o declarație în care spune că analiza sa independentă la fața locului a confirmat că concentrația de tritiu este mult sub limită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu