Cum justifică liderii PDL propriilor membri boicotarea referendumului? Partidul a făcut eforturi organizatorice, unii primarii riscă destul de mult, pentru a ține lumea în casă, iar publicul deranjat de aranjamentele la masa verde s-ar putea să sancționeze PDL, în toamnă. Poziția oficială a rămas, însă, neschimbată de la izbucnirea protestelor din Piața Universității: chiar dacă PDL este impopular, USL nu va reuși să facă majoritatea, iar președintele Băsescu va da guvernarea unei coaliții din care vor face parte și portocalii. Pedeliștilor li se oferă speranța că vor reveni la Putere, pentru a-i motiva să-l susțină până la capăt pe Traian Băsescu și pe apropiații acestuia.
Unii analiști consideră că încrâncenarea cu care se agață de Putere președintele suspendat nu e determinată de actualul mandat, ci de următorul. Traian Băsescu își căuta un succesor, încă din ianuarie, astfel încât să beneficieze de o Justiție favorabilă în 2014, când iese de sub acoperirea imunității.
Politologul Bogdan Teodorescu, pe de altă parte, crede că liderii PDL au doar obiective pe termen scurt. ”Acum trei luni, aveau tot. Într-un timp scurt au pierdut aproape tot: guvern, Parlament, locale. Le-a mai rămas președinția, prin care controlează Justiția și serviciile secrete. Nu cred că îi interesează ce se va întâmpla peste doi ani, problemele lor sunt uriașe în prezent. Cu fiecare zi care trece apare un nou audit, se găsesc noi urme ale jafului pe care l-au făcut în administrație. Cât timp au spate la Cotroceni, oamenii lui Daniel Morar nu îi vor deranja. Procurorii se vor ocupa de guvernarea Năstase sau Ciorbea. Dacă Justiția va fi cât de cât liberă, vor intra pe linie dreaptă zeci de dosare ținute astăzi la sertar, cu ilegalități din guvernarea Băsescu-Boc, plus dezvăluirile care vin din audituri. PDL a fost până acum trei luni un partid-stat. Dacă pierde Serviciile secrete și Procuratura, devine un partid banal, cu un pasiv înfiorător. De aceea sunt disperați, nu de ce va fi peste doi ani”.
Analistul politic, Daniel Palada, ridică problema legitimităţii lui Băsescu la cotroceni. Dacă referendumul este ivalidat la limită, Băsescu va avea mari probleme de control, consideră Palada. "Deocamdată serviciile nu l-au lăsat din braţe. Să vedem dacă revie la Cotroceni pe un astfel de val de impopularitate dacă îl vor mai susţine". În sociologia politică circulă teoria că un preşedinte aflat la final de mandat este abandonat de serviciile secrete, care caută să se apropie de alţi polit de putere. "Băsescu nu le comandă nici acum serviciilor secrete. Să fim serioşi. Acest om face parte din servicii de 20 de ani şi nu cred că a ajuns vreun cappo di tutti cappi. Este de văzut, dar nu cred că îi va fi foarte bine. Şi serviciile sunt conştiente că nu pot ţine în frâu o masă atât de mare de oameni furioşi", a explicat Palada pentru DeCe News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu