De ce adormi mai greu dacă folosești telefonul seara

De ce adormi mai greu dacă folosești telefonul seara / Foto: Pixabay, de Erika Varga
De ce adormi mai greu dacă folosești telefonul seara / Foto: Pixabay, de Erika Varga

Află în articol cum îți poate afecta telefonul somnul

Un somn bun este important pentru sănătatea ta. Tulburările cronice de somn pot duce la tulburări cognitive și pot crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord. Odihna insuficientă este o problemă uriașă pentru adolescenți, care se confruntă cu probleme de somn din cauza unor factori precum utilizarea tehnologiei în timpul nopții, programele încărcate și sarcinile grele pentru acasă, scrie The Wall Street Journal. Adulții americani au, de asemenea, probleme cu somnul, 70% dintre adulți raportând că nu dorm suficient cel puțin o noapte pe lună, potrivit Asociației Americane de Apnee în Somn.

S-a vorbit mult despre lumina albastră pe care dispozitivele noastre o emit, dar modurile în care tehnologia ne deturnează somnul sunt mult mai profunde decât atât. Conținutul pe care îl vedem are cel mai mare impact asupra somnului nostru, spun experții în somn.

Deci ce ar trebui să facem în privința asta? Sigur, puteți lăsa telefonul într-o altă cameră noaptea, dar acest lucru ar putea să nu fie fezabil pentru adulții care doresc să fie contactați în caz de urgență. Cea mai simplă remediere este eliminarea tentației de a sta să te uiți la tot felul de chestii neimportante. Instrumentele companiilor tehnologice pot ajuta, inclusiv noi funcții de la TikTok și Instagram, două surse des citate de distragere a atenției pe timp de noapte.

"Este ca și cum ai mânca o bomboană"

Dacă întâlnim știri alarmante, un film înfricoșător sau un e-mail de serviciu enervant chiar înainte de culcare sau în miezul nopții, hormonul stresului, cortizolul poate crește. O creștere a cortizolului oferă un impuls de energie prin mutarea glucozei dintr-o stare stocată în organism într-o stare activă. "Este ca și cum ai mânca o bomboană", spune Jamie Zeitzer, co-director al Centrului Stanford pentru Somn și Științe Circadiene.

Conținutul pozitiv poate fi la fel de perturbator, deoarece poate crește cantitatea de dopamină sau norepinefrină din creier, doi neurotransmițători care pot excita talamusul și pot perturba oscilațiile undelor cerebrale necesare pentru somn.

Și îngrijorarea de a nu dormi poate înrăutăți lucrurile. Când ne facem griji că nu putem adormi înapoi, explică dr. Zeitzer, de fapt nu ne putem întoarce la somn, deoarece această îngrijorare determină eliberarea mai multor cortizol.

Cum poți rezolva problema

Dacă vreunul dintre acestea vă sună familiar, nu disperați. Experții în somn sugerează să încerci următoarele lucruri:

1. Cunoaște-ți declanșatorii. Nu toate activitățile de pe ecran sunt dăunătoare pentru somn. Începe prin a evalua ce te stresează sau te entuziasmează când te uiți la telefon și ce te ajută să te calmezi. De asemenea, ar trebui să fiți mai conștienți de timpul pe care îl petreceți pe dispozitiv. Avem tendința de a pierde noțiunea timpului atunci când folosim telefoanele noastre, ceea ce poate consuma cele șapte ore de somn pe noapte de care medicii spun că adulții au nevoie (adolescenții au nevoie de opt până la 10 ore).

2. Reconfigurează-ți obiceiurile. Odată ce identificați ce activități legate de ecran vă enervează, schimbați acele activități mai devreme seara și faceți mai multe activități relaxante mai aproape de ora de culcare, spune Nitun Verma, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Medicină a Somnului. Recomandarea pentru pacienți de a nu folosi ecrane cu o oră sau două înainte de culcare este prea supărător pentru unii oameni, spune el, și ajunge să fie nesustenabil. În schimb, el îi sfătuiește pe oameni să își reducă nivelul de emoții induse de ecran pe parcursul unei seri.

3. Fă o listă. Dacă vă faceți griji noaptea în legătură cu ceea ce urmează a doua zi, unii experți în somn sugerează să faceți o listă de lucruri de făcut înainte de culcare, astfel încât să nu vă țineți treaz făcând liste mentale. Nu trebuie să scoateți hârtie și stilou: aplicația de note de pe telefon vă ușurează sarcina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel