Consumul de grasimi trans produse industrial creste riscul bolilor de inima, iar institutiile europene trebuie sa-si asume urgent masuri concrete pentru limitarea acestora in alimentatie, considera Daciana Sârbu, care a fost desemnata co-autoare a unei rezolutii pe acest subiect a Comisiei de sanatate (ENVI) din Parlamentul European.
Eurodeputata este cea care a propus participarea activa a Comisiei ENVI la identificarea de solutii pentru aceasta problema reala de sanatate publica. De altfel, in cadrul reuniunii ENVI de la Bruxelles la care a participat si comisarul european pentru Sanatate, Daciana Sârbu i-a atras atentia ca institutiile UE intarzie nejustificat luarea unor decizii in privinta grasimilor trans. Rezolutia este forma prin care Parlamentul European se implica pentru a accelera adoptarea unei solutii intr-o problema stringenta, implicare pe care reprezentanta PSD a cerut-o in mod repetat.
"Comisia Europeana ne-a prezentat recent un raport care era, in mod clar, favorabil introducerii prin lege a unor limite in privinta grasimilor trans produse industrial. Totusi, inca nu a venit nicio propunere legislativa. Ma preocupa faptul ca acest proces dureaza extrem de mult. Imediat dupa prezentarea raportului, am propus formularea unei rezolutii a Comisiei ENVI, tocmai pentru a impulsiona dezbaterea mai rapida a unui plan de actiune pe aceasta tema. In acest fel putem accelera propunerea si discutarea efectiva a unor masuri", considera eurodeputata, vicepresedinta a Comisiei ENVI.
In dialogul cu reprezentantul CE, Daciana Sârbu i-a solicitat acestuia sa precizeze un termen pentru prezentarea de masuri. Argumentele sale au facut trimitere la datele incontestabile avansate de experti: "Stim deja ca grasimile trans produse industrial cresc riscul afectiunilor cardiovasculare, mai mult decat orice alt macronutrient, casunt consumate in exces de anumite grupuri de populatie, de exemplu de catre tineri. Mai stim si ca, în unele tari, limitarea lor a dus la reducerea afectiunilor cardiovasculare. De aceea, fiecare intarziere a unor masuri eficiente pentru reducerea consumului de grasimi trans inseamna, de fapt, ca sunt ratate nejustificat oportunitati importante in lupta cu bolile cardiovasculare, adica afectiunile care produc cele mai multe decese in Europa. Chiar e nevoie sa mai treaca 6 sau 7 ani de deliberari inainte de a avea masuri concrete?"
[citeste si]
Raspunsul comisarului a fost catalogat de eurodeputata ca fiind "inacceptabil de vag si neangajant", acesta subliniind ca "spera sa poata prezenta masuri in cursul anului viitor". Potrivit raportului facut public in decembrie 2015 de Comisia Europeana, se estimeaza ca, în Danemarca, scaderea consumului de grasimi trans a dus la reducerea semnificativa a deceselor din cauza afectiunilor cardiovasculare (cu 14.2 la 100.000 de cazuri pe an).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu