Dr. Rucsandra Manu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie urologică - ESWL, la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitată la DC News și DC Medical, unde a vorbit despre profilaxia litiazei renale.
Care este profilaxia litiazei renale
„Sunt două aspecte aici. În profilaxia litiazei, foarte important este să știm ce tip de litiază a avut. Pentru litiază de acid uric regimul cu mai puține proteine, cu acidifiere, deci cu alcalinizare urinară, cu consum mai mare de lămâi. Lămâi multe, carne mai puțină, există și medicamente pentru alcalinizarea urinară. Putem preveni recidivele de acid uric.
Pentru oxalatul de calciu există medicamente care ajută și previn formarea și regimul bogat în fibre, cereale integrale pentru că ele se leagă în intestin cu oxalatul alimentar și oxalatul alimentar părăsește organismul pe altă cale, odată cu materiile fecale.
De asemenea, este foarte important și un rol foarte important îl are tratamentul infecțiilor urinare pentru că există un cerc vicios: litiaza produce infecție, dar există și infecție cu anumiți germeni care duc la formare de pietre. Proteus, mai ales, este un germen care duce la formarea de fosfați amoniaco-magnezieni , este o litiază foarte agresivă, bilaterală, cu recidive, și atunci trebuie tratată infecția în mod corespunzător.”, a spus Dr. Rucsandra Manu.
„Ceaiul de merișoare este recomandat, merișorul din iaurt, nu prea.”, a spus Val Vâlcu.
„Ba da. Merișorul ca fruct, sirop sau ceai este încurajat.”, a spus Dr. Rucsandra Manu.
„Dacă ne gândim la copii, la ce vârstă ar trebui verificați ecografic?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Aici pediatrii urmăresc lucrul acesta. Nu trebuie nici să facem abuz și să sărim pe toți copii. Un copil care nu crește, care nu are o creștere normală, pentru că spuneam că rinichiul intervine în creștere, și bolile renale determină nanismul, o întârziere în creștere și în dezvoltare. Un copil care urinează tulbure, este agitat, un copil care are hematurie, urină roșie, medicul pediatru știe lucrul acesta și îl evaluează.
Pe măsură ce crește, începe să spună: „Mă doare burtica", dar asta nu înseamnă că e o durere alimentară. La copii, în general, nu apare colica și ei nu știu să descrie acest lucru. O ecografie arată imediat și îndrumă lucrul acesta.", a spus Dr. Rucsandra Manu.
„Pentru infecția urinară ar fi un semn și grețurile, febra?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Febra categoric este semn. Durerile abdominale poți fi însoțite de grețuri și vărsături. Nu sunt neapărat tulburări digestive. Orice durere abdominală trebuie investigată cu ecografie, sumar de urină, urocultură și deja apar semne, găsim deja indicii ale unei posibile litiaze.”, a spus Dr. Rucsandra Manu la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu