Consulul de la Ankara REFUZĂ întoarcerea în țară. Război în MAE

Ministerul de Externe recunoaște o situație gravă în reprezentanța consulară a României la Ankara. Presa relatase un conflict între consulul Cristian Radu, pe de o parte,  și directorul Departamentului Consular și șeful Corpului de Control, pe de alta. Potrivit unor informații pe surse, consulul se plângea ministrului și premierului Cioloș că este amenințat. Plângerea ar fi fost însoțită de  o înregistrare audio realizată în ambasadă.

MAE a anunțat public că la Ankara se confruntă cu o situație delicată. ”Urmare sesizării unor abateri disciplinare și profesionale în desfăşurarea activităţii sale în cadrul secţiei consulare a ambasadei României la Ankara, sunt în curs demersurile de încheiere a misiunii consulului”, se arată în comunicatul MAE. Consulul ar fi refuzat repetat aefectuarea operaţiunilor obligatorii de predare-primire, ceea ce constituie neîndeplinirea sarcinilor de serviciu.

”Persoana în cauză a fost notificată asupra rechemării în data de 22 februarie 2016 termenul stabilit şi comunicat pentru încheierea misiunii fiind 14 martie 2016. Astfel, consulul a avut la dispoziţie o perioadă de 20 de zile pentru pregătirile necesare revenirii în ţară. Totodată, această perioadă include procesul de predare-primire aferent activităţii consulare, impus de prevederile aplicabile în vigoare. Menţionăm că termenul de predare-primire este de maximum 10 zile. Până la acest moment, consulul a refuzat explicit, inclusiv prin mesajele transmise în spaţiul public, efectuarea acestei obligaţii de serviciu, destinată asigurării continuității activității consulare în slujba cetățenilor.

Ministerul Afacerilor Externe are ca principală prioritate asigurarea serviciilor consulare în regim de continuitate. Având în vedere refuzul repetat al consulului de a efectua operaţiunea obligatorie de predare-primire, precum şi necesitatea ca misiunea să continue să asigure servicii consulare fără perturbarea regimului normal de activitate, persoanei în cauză i s-a încheiat activitatea pe linie consulară, ca parte a procesului de încheiere a misiunii. Un alt angajat MAE a fost desemnat să preia îndatoririle pe linie consulară la Ankara”, se arată în comunicatul MAE.

Decizia, sarcină de serviciu

”Deciziile conducerii MAE privind acest caz au fost transmise Ambasadorului României la Ankara, implementarea acestora reprezentând, pentru întreg personalul misiunii, inclusiv pentru consulul în cauză, o sarcină de serviciu. În acest sens, dispoziţiile şefului de misiune au fost formulate în baza instrucţiunilor transmise de centrala MAE. Având în vedere unele comentarii, vădit eronate, vehiculate în spațiul public, precizăm că persoana în cauză este membru al colectivului Ambasadei României la Ankara, îndeplinind atribuții pe linie consulară. Nu există nicio corelare între cazul consulului din cadrul Ambasadei României de la Ankara şi procedura de numire a Ambasadorului României în Republica Turcia.

Reamintim că la nivelul MAE este în curs de desfăşurare o anchetă referitoare la acest caz. La finalizarea anchetei dispuse de conducerea MAE vor fi luate măsurile legale ce se impun, în conformitate cu legile în vigoare, urmând ca aceste măsuri să fie comunicate în mod transparent opiniei publice”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel