Deputaţii din Comisia juridică au revenit, miercuri, asupra amendamentelor adoptate în şedinţa precedentă la proiectul privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, stabilind că nici persoanele condamnate pentru fapte de corupţie - pentru luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă - şi cele aflate în stare de recidivă nu pot beneficia de detenţie la domiciliu sau în zilele de sâmbătă şi duminică.
Potrivit unui amendament depus de PSD şi adoptat de comisie, măsura nu se aplică în cazul persoanelor condamnate pentru infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei; pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la articolele 289 - 291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal sau pentru infracţiunile prevăzute la articolele 254 - 257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României (vechiul cod penal), precum şi persoanelor aflate în stare de recidivă. Iniţial, comisia eliminase din proiect, la propunerea PSD, prevederea că măsurile alternative nu se pot aplica pentru condamnările pentru infracţiuni de serviciu, de corupţie sau cele conexe infracţiunilor de corupţie, cât şi persoanelor aflate în stare de recidivă.
Conform prevederilor adoptate de Comisia juridică, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executării pedepsei, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.
Judecătorul de supraveghere a executării pedepsei poate dispune una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate care au efectuat fracţia de 1/5 din pedeapsă necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie, membrii comisiei urmând să decidă săptămâna viitoare dacă este vorba de persoane condamnate la pedepse până la 5 ani sau până la 3 ori 4 ani.
[citeste si]
Membrii comisiei au mai decis că măsurile alternative nu pot fi dispuse în cazul deţinuţilor care au săvârşit abateri disciplinare. Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt: executarea la domiciliu a pedepsei, executarea fracţionată a pedepsei privative de libertate în timpul săptămânii la domiciliu şi în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat pentru această măsură de executare, precum şi executarea pedepsei în regim mixt, la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii în echivalent.
Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea comisiei de probaţiune, cu sau fără brăţară electronică, în funcţie de natura infracţiunii săvârşite, trecutul şi personalitatea deţinutului. Măsura alternativă de executare fracţionată a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei numai în zilele de sâmbătă şi duminică, în penitenciarul în care a executat şi restul de pedeapsă sau într-un centru de detenţie special înfiinţat în acest scop.
Ministerul Justiţiei implementează dispoziţiile legii prin adoptarea unor norme metodologice în cel mult 30 de zile de la publicarea actului normativ, iar în termen de 180 de zile se creează şi amenajează centre şi spaţii noi, se achiziţionează brăţări electronice în scop de supraveghere a executării pedepselor la domiciliu şi se angajează personal în sistemul de probaţiune. Membrii comisiei au amânat pentru lunea viitoare votul final asupra raportului. (Agerpres)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu