Comorile din mormântul lui Tutankhamon, în România. Blestemul regelui-copil

"Comorile Egiptului Antic", o expoziție inedită va prezenta  în România celebra mască a Faraonului Tutankhamon şi mai multe mumii autentice, dar și fragmente dintr-un sarcofag, foi de papirus şi bijuterii. Expoziția va putea fi vizitată până pe 21 iunie, la Biblioteca Naţională a României, de luni până duminică, între orele 10:00-19:00.

Cele 300 de artefacte (copii și piese originale), sunt împărțite în șase secțiuni, oferind vizitatorilor șansa unei veritabile escapade în enigmaticul trecut al egiptenilor.

- Viața Cotidiană;
- Dinastiile;
- Zeii și Religiile;
- Tutankhamon;
- Moartea și mumificarea;
- Transportul pe apa, războiul și construcțiile.

Peste un milion de oameni din Europa și din America Latină au vizitat această expoziție.

Tutankhamon, supranumit și regele-copil, a domnit în Egipt în perioada 1336 î.e.n. – 1327 î.e.n., începându-şi domnia în jurul vârstei de 8 sau 9 ani. Istoricii spun că ar fi fost fiul lui Akhenaten, cunoscut sub denumirea de "regele eretic".

[citeste si]

Căsătorit cu Ankhesenpaaten,  sora sa vitregă, Tutankhamon avea vârsta de 17 sau 18 ani atunci când a murit. Cauza morţii sale a rămas până în zilele noastre un mister – ar fi putut să fie asasinat sau să fi murit din cauza unor răni suferite la o partidă de vânătoare sau din cauza unei curse cu un car de război.

Blestemul mormântului

De-a lungul anilor, misterele legate de mormintele faraonilor stârnesc fascinații  şi poveşti pline de groază, iar  cel mai cunoscut mit  este cel al blestemului Faraonului Tutankhamon. Se presupune că locul său de veci ar fi fost înconjurat de un blestem, iar cel care ar fi profanat mormântul ar fi dezlănţuit moartea.

Ziua de 5 aprilie marchează moartea lui Lord Carnarvon, cel care a pătruns primul în mormântul faraonului, şi începutul blestemului faraonului. În noiembrie 1922, echipa egiptologului Howard Carter şi Lord Carnarvon au pătruns pentru prima dată în mormântul lui Tutankhamon.

Cauza adevărată a morții lui Carnarvon

Lord Carnarvon ar fi  murit din cauza septicemiei, după ce şi-a tăiat din greşeală o muşcătură de ţânţar în timp ce se bărbierea. Pe atunci avea 57 de ani, într-o perioadă în care speranţa medie de viaţă la bărbaţi în Marea Britanie era cam în jurul acestei vârste. De asemenea, sănătatea lui a avut de suferit după un accident de maşină din 1901.

Lista celor a căror moarte a fost atribuită blestemului lui Tutankhamon

Absenţa unor dovezi cu adevărat concrete a făcut ca zvonurile să continue. De-a lungul anilor  au apărut  tot mai multe decese atribuite blestemului lui Tutankhamon. Printre cei „blestemaţi" se găseau nume precum:

- Prinţul Ali Kemal Fahmy Bey, care a vizitat mormântul şi care ulterior a fost împuşcat de soţia sa, în 1923

- Georges Bénédite, şeful Departamentului de Antichităţi de la Muzeul Luvru, care a murit în 1926, după ce a vizitat mormântul

- Albert Lythgoe, egiptolog la Muzeul Metropolitan de Artă din New York, care a murit după ce a văzut sarcofagul lui Tutankhamon deschis.

- În anii '70, moartea echipajului care a transportat sarcofagul lui Tutankhamon pentru o expoziţie în Londra în 1972 a fost pusă tot pe seama blestemului faraonului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel