Comisar european: OMG aduc beneficii omenirii. Europa acționează schizofrenic

Decizia de a interzice cultivarea plantelor modificate genetic este una politică, fără fundament științific, a declarat comisarul european pentru Sănătate și Protecția Consumatorului, John Dalli. Într-un interviu, postat pe site-ul CE, Dalli spune că reglementările din UE denotă ipocrizie. Situația poate fi definită drept schizofrenică, susține Dalli: pe de o parte se permite importul de plante modificate genetic, pe de alta se interzice fermierilor europeni să le cultive. Această politică duplicitară îi face dependenți pe europeni de importurile de alimente și îi afectează economic pe fermieri.

Comisarul Dalli a declarat că, atunci când se discută despre inovație și progres, Comisia Europeană vrea să ia decizii fundamentate științific. Plantele modificate genetic însemană inovație, a mai spus Dalli. Comisarul european pentru Sănătate și Protecția Consumatorului a afirmat că el crede că organismele modificate genetic pot aduce beneficii omenirii, iar temerile nu sunt justificate. Dalli a amintit progresele care s-au făcut în domeniul reglementării, care s-a îmbunătățit în ultimele decenii. Autoritatea europeană pentru siguranța alimentelor (EFSA) are acces la o cantitate impresionantă de informații despre biotehnologie, inclusiv la dosarele companiilor care solicită autorizare pentru plante OMG.

Comisia Europeană ar fi vrut să permită cultivarea plantelor modificate genetic, acordând permisiunea unui refuz statelor care decid politic să mențină barierele. Părea un pas logic, dar am eșuat în acest demers, a spus Dalli, din cauză că țările care resping OMG vin cu argumente neștiințifice. ”Situația curentă este o ipocrizie, a declarat Dalli. Importurile de plante modificate genetic ne fac dependenți de alte țări, iar pe de altă aprte avem state membre care se opun cultivării, ceea ce este o situație schizofrenică”.

Dalli și-a susținut afirmațiile cu un exemplu concret: compania germană BASF și-a mutat activitățile de cercetare din Europa în America. ”Opoziția înverșunată la argumente științifice i-a dus la cocluzia că pot fi mai eficienți în altă parte”, a spus comisarul european. Odată cu firma germană, Europa a pierdut mii de locuri de muncă într-un domeniu de vârf.

Plantele modificate genetic sunt cultivate în zeci de țări de pe toate continentele, cu excepția Europei. Fermierii solicită dreptul de a folosi OMG, din cauza productivității crescute și a costurilor mai mici de exploatare. Principalul oponent al biotehnologiei este Franța, în vreme ce lideri britanici sau din țările scandinave susțin soluțiile oferite de biotehnologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel