EXCLUSIV  Comisar-șef Florin Șinca, afirmații explozive: Mi s-a spus să declar ceva spectaculos. Cum să fac așa ceva?

Florin Şinca lansează cartea NECLINTITA CREDINȚĂ A POLIȚIEI.
Florin Şinca lansează cartea NECLINTITA CREDINȚĂ A POLIȚIEI.

Comisar-șef de poliție Florin Șinca este un om de care România are atâta nevoie într-un moment în care parcă suntem mai divizați ca niciodată, chiar în anul Centenarului.

Comisar-șef de poliție Florin Șinca lansează "Poliția Română și Unirea din 1918", un volum care este mai mult decât o lecţie de patriotism. Cum a spus Șerban Dimitrie Sturdza: "Este o mărturie a fidelităţii domnului comisar-şef de poliţie dr. Florin Şinca, faţă de misiunea pe care și-a asumat-o de la bun început: aceea de a „face cunoscută istoria poliţiei". Este o pildă a iubirii de ţară de care au dat dovadă înaintaşii noştri din rândurile poliţiei - şi nu numai".

Invitație

Așadar, la Sala "Auditorium" a Muzeului Național de Artă al României (Palatul Regal), luni, 26 martie 2018, ora 13:00, sunteți invitați la manifestarea care va include vernisajul unei expoziții de ilustrate de epocă, premiera filmului documentar și lansarea unui volum istoric, toate purtând denumirea "Poliția Română și Unirea din 1918". Vor rosti alocuțiuni: inspectorul general al Poliției Române, chestor principal de poliție Alexandru Cătălin IONIȚĂ, Șerban Dimitrie STURDZA, Mircea TUDOR, reprezentanți ai Academiei Române și ai Patriarhiei Române.

Până la marele eveniment, comisar-șef de poliție Florin Șinca a acordat un interviu în exclusivitate pentru DC News. Prima parte o publicăm astăzi, iar vineri o veți putea citi pe a doua.

DC News: De ce ați decis să scrieți această carte?

Florin Șinca: Pentru că nimeni nu face nimic pentru Centenar și pentru memoria celor care au fost înainte și pentru că am avut în jur de 100 de polițiști, în mod constant, pe front, atașați la unitățile de armată. Ei se ocupau cu chestiuni polițienești: contraspionaj, procurarea de informații, protecția personalităților. În afară de misiunile curente efectuate de Poliție, am avut acești polițiști care au luptat pe front. Am avut inclusiv polițiști răniți, dar și morți. Avem și un polițist care își scrisese testamentul și spunea așa: 'domnule director, am hotărât ca în caz că voi pieri în luptă, pe front, ultima mea soldă să o trimiteți tatălui meu văduv din satul Petrești, județul Gorj'. Am găsit acest lucru în arhive și am decis să scriu cartea pentru generațiile care vor urma - studenți și elevi de la Academia de Poliție pentru a vedea că ei vin după niște oameni importanți. Noi nu suntem niște opincari pe câmp care nu au făcut nimic în instituția asta!

 (w670)

Noi avem, de fapt, trei sărbători! Lumea nu știe. În primul rând: Ziua Poliției Române, Centenarul Unirii, adică Unirea din 9 aprilie pe stil nou de la Chișinău, 28 noiembrie la Cernăuți și 1 decembrie la Alba Iulia și foarte important: se împlinesc 110 de la fondarea Direcțiunii Poliției și Siguranței Generale (DPSG), instituție care este astăzi omoloagă IGPR-ului. S-a înființat la 25 martie 1908.

DC News: Ați spus că această carte este pentru studenții de la Academia de Poliție, dar eu aș spune că este și pentru românii care, la momentul actual, au o părere proastă despre Poliția Română.

Florin Șinca: Academicianul Constantiniu mi-a spus că noi trebuie să vedem și detaliile, și devianța, și mizeria, numai că marii istorici operează cu liniile majore de evoluție ale unei instituții și ale unei națiuni. Liniile majore arată demnitate, patriotism, eroism, normalitate, conservatorism, regalitate. Nu arată devianță. Peste 100 de ani, nu se va mai vorbi despre cel care a mers cu copiii în lift. El va rămâne un rătăcit care nu avea ce face și avea niște șefi proști. Dacă mă întrebați pe mine, îi zburam pe toți. Nu se poate să ții o asemenea cârpă în instituție.

[citeste si]

DC News: Ce îi doriți României în contextul în care pare că suntem din ce în ce mai divizați?

Florin Șinca: Dacă ar fi să sintetizez, îi doresc să reînoade virtuțile strămoșești. Cred că avem în continuare bărbați de stat care știu să ia decizii. Să o lase mai moale cu chestiunile globaliste și să pună accent pe chestiunile naționale pentru că nu ne împiedică nimeni să conservăm ce este al nostru, ce esete românesc. Să avem grijă de instituțiile statului și să nu mai lovim în ele și, mai ales, să pedepsim orice devianță deoarece cocoloșirea lucrurilor nu duce decât la perpetuarea lor și să luăm aminte la ce a fost înainte, mai ales instituțiile de forță. Să știți că încă din Roma antică, templele se prăbușeau și din pricina uneltelor din interior, nu doar din exterior, atenție! O instituție se creează, în primul rând, prin ea însăși. Degeaba clamezi că ai o Poliție splendidă când tu angajezi tot felul de pierde-vară. Această instituție, la fel ca altele din sistemul de siguranță națională, se bazează pe conservatorism, pe lucrul acumulat, așezat, nu pe derapaje și sincope.  

(w670) 

Noi am avut o Poliție în elită! Jur că așa e! Noi am fost membri fondatori ai Interpol. Aveam cei mai buni specialiști în combaterea comuniștilor, în combaterea infractorilor voiajori, li se spunea pungași voiajori, cei care umblau pe trenuri. Aveam polițiști decorați de regii Greciei, Bulgariei etc. În Europa erau consultați pentru experiența lor. Eu socotesc că și acum suntem în elita Poliției europene, dar la noi performanța nu strigă. Știți ce mi-a sugerat cineva? Să declar ceva scandalos, orice... că-s pedofil, că am abuzat pe cineva și voi vedea ce notorietate voi avea. I-am spus că nu vreau notorietate. Ce să fac cu ea? Mi-a spus: 'vei avea succes. Vei vedea cum se va vinde cartea'. Eu nu îmi doresc notorietate cu orice preț. Cum să fac așa ceva?


PS: Florin Șinca nu are nevoie să spună nimic spectaculos. Am fost la o lansare de-a cărților sale. Sala unde a avut loc evenimentul, cu sute de locuri, era plină. Oamenii au stat zeci de minute în șir să ia o carte cu autograf.

 

 

Partea a doua a interviului o vom publica vineri. AICI găsiți cuprinsul cărții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel