Comisia pentru Transport și Turism a adoptat raportul europarlamentarului Claudia Țapardel privind relațiile dintre platformele online și furnizorii de servicii.
În cadrul reuniunii Comisiei pentru Transport și Turism a Parlamentului European, Membrii PE au votat pozitiv dosarul europarlamentarului Claudia Țapardel privind Promovarea echității și transparenței dintre platformele online și furnizorii de servicii, un raport important care reglementează relațiile dintre comercianți și platformele de intermediere online.
„În economia de astăzi, platformele online reprezintă principalele piețe de deschidere pentru multe întreprinderi, fie că vorbim de comercianți mici, magazine de aplicații pentru dezvoltatorii de jocuri, sau agenții de voiaj. Multe întreprinderi mici, dar și companii mari au ajuns să depindă de platforme având în vedere faptul că oferă un acces simplu și rapid pe piață și la consumatori. Dependența aceasta poate să genereze un dezechilibru de putere între platforme și furnizoriși de aceea trebuie să ne asigurăm că venim cu un set de reglementări care să reflecte realitățile de pe piață”, a precizat eurodeputatul social-democrat Claudia Țapardel.
Transparență a modului de operare a platformelor
Raportul de opinie al europarlamentarului Claudia Țapardel propune o reglementare la nivel european care să asigure transparența în ceea ce privește modul în care operează agenții economici pe platformele online și care să asigure un echilibru între formele tradiționale de business și cele bazate exclusiv pe tehnologiile digitale, așa cum este cazul economiei colaborative.
„Am introdus prevederi foarte clare pentru ca platformele online să aplice în mod nediscriminatoriu criteriile pentru ierarhizarea furnizorilor de servicii. Este cunoscut faptul că utilizatorii și consumatorii iau în general în considerare primele rezultate într-o căutare online, motiv pentru care cred că este extrem de important ca ierarhizarea să fie realizată în mod transparent și corect, după criterii stabilite și cunoscute de furnizorii de servicii și utilizatorii platformelor”, a susținut europarlamentarul Claudia Țapardel.
Prevederi pentru industria de turism
De asemenea, raportul conține prevederi foarte importante pentru industria de turism, un sector pe care eurodeputatul Țapardel este responsabilă la nivelul Parlamentului European, în calitatea sa de Președinte al Intergrupului pentru Dezvoltarea Turismului. Raportoarea a avut sprijin din partea tuturor grupurilor politice pentru propunerea de interzicerea impunerii de restricții de către platformele online comercianților, în sensul că aceștia din urmă pot oferi condiții diferite pentru serviciile lor prin alte canale de distribuție. Acest lucru va avea un impact semnificativ pentru industria de turism, fiind în avantajul consumatorilor, care vor putea astfel să găsească mai multe oferte și, prin urmare, posibilitatea de a obține un tarif mai bun. Eurodeputatul Țapardel apropus eliminarea acestora la nivel european - mai ales având în vedere faptul că unele state membre precum Belgia, Franța și Italia,au deja prevederi în legislația națională prin care interzic utilizarea unor astfel de clauze. Europarlamentarul a dorit astfel să transmită un mesaj foarte clar în ceea ce privește importanța armonizării legislației europene.
„În condițiile în care ne îndreptăm către o piață unică digitală, este esențial să avem o abordare integrată europeană pentru a evita fragmentarea pieței, cu atât mai mult cu cât economia digitală este prin definiție transfrontalieră. Din punctul meu de vedere, este de necontestat faptul că economia digitală este de o maximă importanță pentru anumite sectoare, precum transporturile și turismul, acestea fiind în esența lor industrii transnaționale și foarte dependente de platformele online.De aceea, este foarte important să reușim să ținem pasul cu evoluția foarte rapidă a tehnologiilor digitale, iar reglementările propuse să reflecte realitățile de pe piață, ținând cont totodată și de particularitățile fiecărui stat membru”, a declarat eurodeputatul Claudia Țapardel.
Prevederi despre comisioanele percepute
Nu în ultimul rând, eurodeputatul social-democrat a inclus în raport prevederi cu privire la comisioanele pe care platformele le impun furnizorilor de servicii, raportoarea stabilind ca acestea să fie proporționale, iar furnizorii să aibă posibilitatea de a negocia cu platformele de intermediere online cu privire la cuantumul acestora. „Mă bucur foarte mult că negocierile și discuțiile în cadrul Comisiei pentru Transporturiau avut succes, iar raportul meu a fost sprijinit de colegii din toate grupurile politice. Îmi doresc ca și votul din Comisia pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) să urmeze aceeași direcție. Am convingerea că această directivă va avea un impact pozitiv asupra economiei digitale europene, contribuind semnificativ la formarea unei pieței unice digitale integrate”, a conchis europarlamentarul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu