Ciolacu și mai mulți miniștri, la Bruxelles pentru negocieri. Chirieac a spus ce poate obține România / „Sper că s-a renunțat la această idee“

foto gov.ro
foto gov.ro

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre deplasarea la Bruxelles a premierului Ciolacu și a mai multor miniștri din Guvernul României.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, va merge pe 28 august să discute despre pensiile speciale la Comisia Europeană. Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la Antena 3 CNN, unde a comentat acest subiect:

„Cred că sunt puține șanse ca cei de la Comisia Europeană să dea înapoi. Din toate punctele de vedere, chestiunea asta cu pensiile speciale, mai ales cuantumul la care s-a ajuns pentru anumite categorii profesionale este nesustenabil, inclusiv economic, mai ales ținând seama de situația economică fragilă în care România se află în prezent.

Probabil că trebuie găsite anumite soluții. Nicăieri în lume pensia nu e mai mare decât salariul. E o diferență foarte mare între pensia medie din România și pensia specială, atât media pensiei speciale pentru anumite categorii profesionale, cât și pensiile maxime din sistemul special. Nu cred că vor fi mari șanse de a schimba lucrurile acolo. Poate doar dacă se vine cu ceea ce a recomandat Curtea Constituțională, care a recomandat lucruri de bun simț.

Eu mă îndoiesc de faptul că doamna Bucura-Oprescu are capacități de negociere de acest nivel. Nu am văzut-o niciodată, nu a dat interviuri și e foarte greu să meargă la Bruxelles și să dea peste cap Bruxelles-ul“, a spus Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI       -      EXCLUSIV  Soluție cu „iz populist“ propusă de Guvernul Ciolacu. Fenechiu (PNL), despre taxa de 1% pentru locuințe: Să mă ierte Dumnezeu, trebuie să te gândești și la consecințe! / video

Ciolacu și mai mulți miniștri, la Bruxelles pentru negocieri. Chirieac: Sper că s-a renunțat la această idee

Ulterior, între 28 și 30 august 2023, la Bruxelles se vor deplasa premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, dar și Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Aceștia vor încerca să renegocieze ținta de deficit bugetar. Se are în vedere ca Bruxelles-ul să fie de acord cu un deficit de 5,4%. 

„În acest caz sunt șanse mari. Premierul Ciolacu are obișnuința unor astfel de negocieri, i-a prins bine și perioada în care a fost vicepreședinte al Guvernului și președinte al Camerei Deputaților, România e și în situația asta specială în care tot exportul de cereale al Ucrainei se va face prin țara noastră, iar Bruxelles-ul și Washingtonul au mare nevoie de sprijin la București.

Lucrul ăsta cred că se va întâmpla, dar cu costuri pentru noi toți. Banii ăia nu țin de Bruxelles, ci îi împrumută România la dobânzi destul de mari“, a mai spus Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI       -      EXCLUSIV  Guvernul vrea să limiteze vouchere de vacanță / Traian Bădulescu (ANAT): Ăsta e mesajul nostru, domnilor politicieni / video

„Și domnul Boloș ar putea fi de folos, poate și domnul Câciu ar putea susține negocierile, recompensă că a greșit bugetul de anul ăsta“, a adăugat analistul politic.

„El va negocia RepowerEu, dar și acele granturi de 2,1 miliarde de euro pe care noi nu le mai primim tocmai pentru că avem o creștere economică, dar o creștere artificială aș spune eu“, a adăugat jurnalistul Sergiu Cora.

„A fost pe consum! Sper că s-a renunțat la ideea ca exact mediul economic din România care a performat și a avut o creștere economică peste așteptări să fie penalizat cu taxe și impozite suplimentare. Dar nu ne putem baza pe domnul Câciu pe chestiunea asta. Important e ca premierul Marcel Ciolacu să le traseze sarcinile și să le ducă la îndeplinire.

Mai e ceva. Poate îi înduplecăm să ne mai dea ceva din PNRR. În felul acesta cred că s-ar mai acoperi și deficitul, nu am mai fi sub o asemenea presiune“, a conchis Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI       -      „Tentativă de asasinat cultural cu premeditare“, făcută de Guvernul Ciolacu. Kelemen Hunor: I-am cerut premierului să renunțe la aceste măsuri de austeritate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel