Explicații fabuloase după cheful într-un monument istoric

Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Hunedoara va trimite o echipă de inspectori la Cetatea Mălăieşti, monument istoric din secolul al XIV-lea, după ce mai multe persoane au organizat acolo un chef cu muzică, bere şi mâncare, după care au postat imaginile pe reţelele de socializare. Pe de altă parte, viceprimarul comunei Sălaşu de Sus, Virgil Haitău, localitate pe raza căreia se află Cetatea Mălăieşti, a afirmat că persoanele care s-au filmat dansând în imediata apropiere a monumentului istoric sunt, de fapt, membri ai unui ansamblu folcloric local, care şi-au propus să promoveze valorile din zonă.

'Vom trimite marţi o echipă la Cetatea Mălăieşti şi apoi la Primăria Sălaşu de Sus pentru a verifica la faţa locului ceea ce s-a întâmplat acolo', a declarat luni, pentru Agerpres, directorul DJC Hunedoara, Călin Brânduşe. El a precizat că imediat ce echipa DJC Hunedoara va avea primele concluzii ale verificărilor, instituţia va sesiza poliţiştii din cadrul Serviciului de Patrimoniu pentru a continua investigaţiile în acest caz.

Pe de altă parte, viceprimarul comunei Sălaşu de Sus, Virgil Haitău, susține că persoanele care s-au filmat dansând în imediata apropiere a Cetății Mălăieşti sunt, de fapt, membri ai unui ansamblu folcloric local, care şi-au propus să promoveze valorile din zonă. 

'În urmă cu două luni şi-au angajat un instructor, pe banii lor, şi au început să facă repetiţii la dansuri populare. La început au repetat în şcoală, nu le-am putut oferi alt spaţiu. (...) Săptămâna trecută a fost cald şi au ieşit să facă repetiţii pe scena în aer liber de la Cetatea Mălăieşti', a spus viceprimarul comunei Sălaşu de Sus.

Potrivit acestuia, în aceeaşi zi, femeia care ocupă funcţia de administrator al Cetăţii Mălăieşti le-a oferit celor prezenţi un tort şi o bere. 'S-a speculat că acest incident a avut loc în curtea cetăţii. Se poate vedea la faţa locului că s-a făcut un foc la un grătar, dar la 20 de metri de zidurile cetăţii. Deci, n-ai cum să faci foc acolo', a spus Haitău.

Acesta a adăugat că în cursul zilei de luni a avut o şedinţă cu angajaţii primăriei şi s-a decis promovarea unei hotărâri în Consiliul Local Sălaşu de Sus în care să se precizeze care sunt activităţile ce se pot desfăşura în zona cetăţii. 'Am avut o şedinţă cu angajaţii şi le-am spus că, normal, cetatea are altă destinaţie', a precizat Haitău, care a menţionat că va avea o discuţie şi cu membrii ansamblului de amatori din comună.

Cetatea medievală Mălăieşti a fost ridicată pe un deal stâncos la sfârşitului secolului al XIV-lea, la ieşirea din satul cu acelaşi nume, şi avea rol de apărare. La început, cetatea avea un singur turn principal, după care au fost ridicate alte patru turnuri şi a fost înconjurată cu ziduri înalte de şase metri. În prezent se mai păstrează doar turnul donjon. La cetate se ajunge pe drumul spre Nucşoara, una dintre porţile de intrare în Parcul Naţional Retezat.

Cetatea a fost reabilitată printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 1,7 milioane de euro, iar din februarie 2015 a fost introdusă în circuitul turistic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel